Fan van Limburg

Vanaf maandag 5 januari 2015 is er op TV Limburg (TVL) het nieuwe reportageprogramma ‘Fan van Limburg’ te zien.

Elke weekdag, meteen na het nieuws van 18u30, is er plaats voor een gepersonaliseerde aflevering.
Elke dinsdag en donderdag om 18u15 zijn er compilaties van de reportages.
Hiermee neemt TVL afscheid van programma 'Dag Limburg'.

Gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove was te zien in de eerste aflevering op maandag 5 januari 2015 met een reportage over de Vallei van de Herk.

“Het project in Helshoven is een mooi voorbeeld van een integraal waterbeheersingsproject, waarbij ook natuurbelevingselementen aan bod komen”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove. “Water- en modderoverlast aanpakken, in dit geval via hermeandering, leidt alzo tot een dubbel positief resultaat.
“Verschillende partners hebben hier samengewerkt: Natuurpunt Borgloon, de jagers via de wildbeheerseenheid, de stad Borgloon, de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) en de provincie Limburg.

In de toekomst wil ik trachten een nog sterkere structurele samenwerking tot stand te brengen tussen de Regionale Landschappen en de beheerders van de waterlopen.

Zulke projecten zijn tevens goed voor de biodiversiteit.
Door het water sneller af te voeren, werden droge valleien gecreëerd. De Herk kwam hierdoor dieper te liggen, waardoor dieren en planten er zich niet meer thuis voelden.”

 

Zie ook Overstromingszone Kleine Herk in Wellen is een feit van 20-05-2014 en Hermeandering de Herk in Helshoven gerealiseerd  van 08-05-2014 op deze website.