Europees Kampioenschap (EK) voetbal: en het klimaatprobleem?

Voetbal blijft een heel populaire sport, dat zal de komende weken andermaal blijken tijdens het EK. Maar dat ze zich altijd met alles en nog wat ‘boven de wet plaatsen’, wordt een toenemend probleem.

Nemen we nu weer de talrijke vluchten, die een gevolg zijn van de manier waarop het EK dit jaar georganiseerd wordt: niet in één land of twee buurlanden, zoals in het verleden, maar in heel Europa, tenminste in die landen, waar de stadions voldoen aan de hoge voorwaarden van de Union of European Football Associations (UEFA)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Dat betekent onnoemelijk veel vluchten met talrijke kilometers vliegen, vooral voor die ploegen, die zelf geen wedstrijden spelen in hun eigen land. De Belgische ploeg zal bijvoorbeeld 7 582 kilometer vliegen. En er zijn zelfs 6 ploegen, die nog meer kilometers zullen vliegen, waaronder Zwitserland met 13 166 kilometer het meest. (1)

Dat krijg je toch niet uitgelegd aan de gemiddelde burger, die elke dag gevraagd wordt om met allerlei kleine en grote inspanningen mee het klimaatprobleem te helpen oplossen.

Neen, de manier waarop dit EK georganiseerd wordt, is slecht voor het klimaat!”.