Een echt Vlaams mestbeleid graag

“De huidige Vlaamse regering van N-VA-cd&v-Open Vld is door de Brusselse rechtbank veroordeeld tot een dwangsom van 1 000 euro per dag (tot maximum 1 miljoen euro), omdat er nog steeds teveel nitraat in het water terechtkomt”(1), zegt Ludwig Vandenhove.

Die vervuiling moet stoppen. Of is onze gezondheid en de kwaliteit van het oppervlaktewater niet meer belangrijk?
Werk op de plank voor de nieuwe Vlaamse regering.

Het is simpel: er is een Europese nitraatrichtlijn en die moet nagekomen worden, nu wordt die systematisch overtreden.
Indien er toezeggingen zijn gebeurd aan de landbouworganisaties, die hier tegenin gaan, moet daar op teruggekomen worden.
Hierover is er geen overleg nodig met de landbouworganisaties.
Zij moeten zich, net als iedereen,  gewoon houden aan de regels.

Landbouw is een sterk geprivilegieerde sector, die op veel steun kan rekenen. Het is ook een misvatting dat landbouw op technologie kan rekenen om rendabel te blijven en minder milieubelastend te worden. Veel technologieën, die nu als redders in nood naar voren geschoven worden, hebben hun efficiëntie nog niet bewezen. Terwijl we al héél lang kunnen rekenen op de aardse ecosystemen, die veel minder investeringen vergen dan de technologische innovaties.”
Beter dan hoogleraar internationaal milieubeleid Hans Bruyninckx (Universiteit Antwerpen (UAntwerpen), voormalig directeur van het Europees Milieuagentschap, kan ik het niet zeggen.(2) 

Deze veroordeling van Vlaanderen komt er na een rechtszaak aangespannen door diverse natuurorganisaties.

De oplossingen? Een globale aanpak met een verdere afbouw van de veestapel, reductie van kunstmest, begeleiding van landbouwers naar grondgebonden veeteelt en ecologische technieken en striktere handhaving.
Een effectief en ambitieus mestbeleid is nu absoluut onvermijdelijk.(3)

Ik ben de afgelopen legislatuur zeer actief bezig geweest rond deze problematiek in het Vlaams Parlement.”
___