Dolfijnen zijn ook dieren

“Als oppositie hebben wij hoorzittingen afgedwongen in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement rond het welzijn voor dolfijnen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“De basis is het voorstel van decreet van collega Els Ampe (onafhankelijke, voordien Open Vld).(1)

De wetenschap is duidelijk: de ruimte, die walvisachtigen nodig hebben, is onvoldoende in het bestaande dolfinarium in Brugge.(2)
Die situatie voldoet niet meer aan de normen van wat momenteel onder het begrip dierenwelzijn valt.

Het voorstel van decreet verhoogt de ruimte voor walvisachtigen, bepaalt de uitfasering van dolfinaria en verbetert het welzijn van dolfijnen en walvisachtigen.

Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) heeft bij de start van de Vlaamse regering aangekondigd dat er een einde zou komen aan het houden van dolfijnen in gevangenschap.
Nu, vijf jaar later, is daar helemaal geen sprake meer van.

Weer woordbreuk, zoals in zoveel andere Vlaamse dossiers.
In de al lang aangekondigde Dierenwelzijnscodex, die er nog steeds niet is, is er helemaal geen sprake meer van uitfasering of het definitief einde van het dolfinarium in Brugge. Wel van afwijkingen, uitzonderingen, overgangsperiodes.

Daarom is het goed dat er hoorzittingen komen rond deze problematiek, zodat we klaarheid krijgen waar de Vlaamse regering en Ben Weyts echt naartoe willen.

Voor VOORUIT is het duidelijk: uitfasering, dus weg met het dolfinarium in Brugge.”
___