Dolfijnen horen niet thuis in gevangenschap
“Dat was mijn overtuiging al, maar na de hoorzittingen in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement nog des te meer”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Op de woensdagen 6 en 20 maart 2024 werd er geluisterd naar heel wat deskundigen.(1) Er was onder andere een getuigenis met videoverbinding van de internationaal gerespecteerde biologe Jane Goodall.
De hoorzittingen vonden plaats enerzijds in het kader van de Vlaamse Dierenwelzijnscodex, die na het Paasverlof zal behandeld worden in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn, anderzijds op basis van het voorstel van decreet van collega Els Ampe (onafhankelijke, voorheen Open Vld)(2).
Als we vandaag kijken naar de algemene standaarden, die gehanteerd worden binnen het internationale dierenwelzijn is het simpel: dolfijnen horen enkel thuis in open water of binnen perfect vergelijkbare situaties.
Ik heb weliswaar veel geleerd van de diverse sprekers, vooral technische elementen, maar mij hebben ze niet kunnen overtuigen.
Zoals zo vaak bij hoorzittingen in het Vlaams Parlement, hoort elke politieke partij de eigen argumenten bevestigd.
Dat is niet abnormaal: personen worden uitgenodigd door de leden van de betrokken commissie, meestal in het kader van een politiek compromis, zodat alle visies aan bod kunnen komen.Wetenschappers en/of technici hebben uiteraard ook een bepaalde visie, wetenschap is nu eenmaal niet altijd neutraal.
Ik heb al vaak, tenzij om louter politieke redenen, het nut van hoorzittingen in het Vlaams Parlement in twijfel getrokken.
Dit is nog een bijkomend argument.
Mijn voorspelling: het voorstel van decreet van Els Ampe en mogelijke aanpassingen op voorstel van de oppositie in de Dierenwelzijnscodex zullen andermaal weggestemd worden door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid.
De particratie zal het halen van het belang van het dierenwelzijn.
Hieronder vindt u de vragen, die wij namens VOORUIT (schriftelijk) nog gesteld hadden voor de commissievergadering van woensdag 20 maart 2024.
1.Op welke manier is het mogelijk het dolfinarium in het Boudewijn Seapark in Brugge te laten uitdoven?
a. Wat is de haalbaarheid en de financiële impact van het uitzetten van de dolfijnen in een (soort van) natuurreservaat?
Wat is de kostprijs?
Is dat al ooit ergens in de wereld toegepast? Wat zijn de ervaringen daar?
Wat is de impact van de verplaatsing op het welzijn van de dolfijnen?
b. Is het mogelijk om de dieren individueel, indien er een vraag zou komen uit andere dolfinaria, om deze daar naartoe te verplaatsen om een bestaande groep aan te vullen?
Is het dan mogelijk om een groep op te splitsen?
Heeft dat negatieve gevolgen? Welke?
2.Is een uitdoofscenario, waarbij de groep steeds kleiner wordt, te overwegen?
Is de maatschappelijke en/of ethische winst met het voorkomen van dierenleed niet groter dan het (beperkt?) financieel verlies? Met andere woorden, wanneer gaat het ethische voor op het bedrijfseconomische?
3.a.Hoe kijkt het Boudewijn Seapark naar de aanpassingen, die gevraagd worden?
b.Het dolfinarium is nu ongetwijfeld rendabel.
Hoe zit dat met een uitdoofscenario?
c.Wat zijn jullie plannen mochten de huidige activiteiten niet verder gezet kunnen worden?
VOORUIT blijft bij de stelling dat dolfijnen in gevangenschap zo snel mogelijk moeten uitgefaseerd worden.”
___
- (1)www.vlaamsparlement.be.
- (2)Els Ampe, ‘Voorstel van decreet over het welzijn van dolfijnen’, www.vlaamsparlement.be, 1829 (2023-2024)-Nummer 1, ingediend op dinsdag 3 oktober 2023 (2023-2024).
- Zie onder andere ook ‘Dolfijnen zijn ook dieren’ van donderdag 11 januari 2024 op deze website.
- Foto: eigen foto.