Dierenbezitters: label van goed eigenaarschap

De Vlaamse overheid zou meer ondersteuning moeten geven aan de dierenasielen opdat zij (nog meer) selectiviteit aan de dag zouden kunnen leggen als burgers dieren willen adopteren. Preventie en sensibilisering akkoord, maar dat moet ook getracht worden te realiseren via een actieve(re) uitwisseling van informatie tussen onder andere de Vlaamse dienst Dierenwelzijn en de verschillende dierenasielen en de dierenasielen onderling.

Waarom geen label van goed eigenaarschap?”, vraagt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove zich af.

“Het systeem Animal Shelter: Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts valt daar steeds op terug, sommige mensen op het terrein in de dierenasielen hebben er een aantal vragen bij en dringen aan op aanpassingen en/of verbeteringen.
Alleszins moeten we er alles aan doen om families, die slecht omgaan met hun huisdieren, snel te kunnen achterhalen.

Ik hoor bijvoorbeeld dat er heel wat families of personen zijn, die tijdens de (eerste) lockdown als gevolg van Covid-19 huisdieren geadopteerd hebben en ze ondertussen opnieuw naar de asielen gebracht hebben.
Wat gaan die nu doen tijdens de tweede feitelijke lockdown?

Ik pleit niet voor een ‘zwarte lijst’ diereneigenaars, wel voor een soort label van goed eigenaarschap.
Ik wil het positief blijven benaderen, niet negatief.

Dierenasielen kunnen niet streng genoeg zijn bij het laten adopteren van een kat, een hond of een ander huisdier.
Ik krijg daar vaak reacties op van families of personen, die geen dier ‘krijgen’.
Ze zijn dan lastig, maar ik kies steeds consequent voor de houding van de dierenasielen. Nochtans is dat voor hen geen simpele aangelegenheid, uiteindelijk gaat het hoofdzakelijk om vrijwilligers.

Ik stelde over deze problematiek een vraag op woensdag 21 oktober 2020 in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams parlement.”

Hieronder vindt u mijn volledige tussenkomst en het antwoord van de minister. Voor het volledige debat kan u terecht op deze link.


  • Zie onder andere ook ‘Adopties honden en katten’ van dinsdag 11 augustus 2020 op deze website.
     
  • Zie ook www.vlaamsparlement.be, Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn, woensdag 21 oktober 2020.
     
  • Foto: shutterstock.com