Defederalisering Justitie: gelukkig niet voor morgen

“Ik blijf de defederalisering van Justitie een slecht, zelfs een absurd idee vinden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Justitie is nu nog een federale bevoegdheid. Maar de N-VA wil het regionaliseren. Daarom heeft Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) een dure studie laten uitvoeren.

Regionaliseren, betekent voor mij weer maar eens nog meer problemen creëren, zoals bij een aantal andere bevoegdheden, die eerder aan de gemeenschappen en/of gewesten zijn toebedeeld.

Eventuele bijkomende bevoegdheden naar Vlaanderen overhevelen, moet beslist worden door het federaal parlement, zelfs met een tweederdemeerderheid, niet door het Vlaams Parlement. 
Voor mij de bevestiging dat deze studie een N-VA-(verkiezings)stunt is in plaats van een ernstig beleid.

Minister Zuhal Demir wil nu gesprekken beginnen met de federale overheid om te bekijken wat er zou kunnen gerealiseerd worden op basis van die studie.
Met wie wordt er gesproken?
Is er een timing?
Ne(e)m(en)t de federale minister(s) die studie ernstig?

Wat mij betreft, zijn die gesprekken zinloos, want de regionalisering van Justitie staat niet eens in het federaal regeerakkoord.

Ik stelde een nieuwe schriftelijke vraag met de hoger aangehaalde en andere elementen aan minister Zuhal Demir.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van de minister.

___