De wetgeving qua ruimtelijke ordening geldt voor iedereen

“Op dinsdag 14 maart 2023 heb ik in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) ondervraagd over nieuwe vormen van toerisme, die ontstaan, zoals slow cabins”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het komt erop neer dat (tijdelijke) constructies geplaatst worden in landbouw- en/of natuurgebied.

De minister heeft mij toen al geantwoord dat er geen bijkomende specificaties nodig zijn, omdat de desbetreffende decreten duidelijk zijn.

Collega Steven Coenegrachts (Open Vld) ondervroeg tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 7 juni 2023 opnieuw minister Zuhal Demir over deze aangelegenheid naar aanleiding van een concrete situatie in Sint-Truiden rond slow cabins, waarvoor geen vergunning werd afgeleverd.

Voor mij is het duidelijk: de wetgeving qua ruimtelijke ordening geldt voor iedereen en de overheid moet zelf het goede voorbeeld geven.
Het gewestplan bakent duidelijk af in welke zones welke activiteiten kunnen plaatsvinden. In landbouwgebied bijvoorbeeld horen landbouwactiviteiten thuis en geen toeristische en/of recreatieve activiteiten.
Op die regels bestaan uitzonderingen, zoals recreatief medegebruik, maar die zijn terecht zeer restrictief. Het is dan ook best dat gemeentebesturen er zo beperkt mogelijk mee omspringen. De deur openzetten voor slow cabins in landbouw- en /of natuurgebied is niet enkel tegen de regels, het betekent evenzeer een verdere aanslag op de openbare ruimte en extra achterpoortjes of manieren om te bouwen, creëren.
Dat is het laatste wat we moeten doen als we willen dat er nog iets overblijft van de bouwshift.

Openbare besturen, zoals de stad Sint-Truiden, worden geacht de decreetgeving te kennen.
Dat heeft minister Zuhal Demir nog maar eens bevestigd. Zij is bijgevolg niet van plan bijkomende regels en/of verduidelijkingen uit te vaardigen.

Ik ben voorstander van bijkomende, alternatieve verdienmodellen voor de landbouw, maar zulke projecten vallen daar voor mij niet onder.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove  tijdens de plenaire vergadering van woensdag 7 juni 2023 (1)