De stad Sint-Truiden en burgemeester Ludwig Vandenhove rijden groen

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft diverse voertuigen aangekocht, waaronder twee energiezuinige voertuigen.
Eind vorig jaar zette de stad het licht op groen om twee energiezuinige voertuigen aan te kopen.
Dit kadert in het programma van de stad om actief mee te werken aan een duurzaam en milieubewust beleid.

De nu aangekochte voertuigen zijn van het type Toyota Prius en beschikken over een benzinemotor en een elektromotor. Het voordeel van dit hybrideconcept is dat het rendement van de benzinemotor geoptimaliseerd wordt, doordat vrijgekomen energie bij bijvoorbeeld afremmen, via de elektromotor, terug opgeslagen wordt in de batterijen.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/> zal zijn stadsvoertuig inwisselen voor zo'n wagen.

Deze opgeslagen energie wordt dan weer gebruikt om bijvoorbeeld in de stad enkel op elektrische kracht te rijden en zodoende het milieu te sparen.

De stad heeft ook onderzocht of het niet mogelijk was om voertuigen aan te kopen die alternatieve brandstoffen, zoals koolzaadolie, gebruiken. Echter, hier staat de technologie weliswaar ver genoeg, maar de distributiekanalen voor deze alternatieve brandstoffen zijn nog niet voldoende uitgebouwd, om zich op een eenvoudige manier te kunnen bevoorraden.

Zodra dit technisch mogelijk is, zal de stad Sint-Truiden ook hier de nodige initiatieven nemen.

Deze wagens worden gedeeltelijk gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, in het kader van het optimaliseren van de mobiliteit in de steden.

Naast deze twee energievriendelijke wagens heeft de stad ook nog twee lichte vrachtwagens van het type Ford Transit voor de groendienst aangekocht en één Renauld Master voor de brandweer.

De Fords worden binnen de groendienst ingezet als multifunctionele voertuigen en het voordeel van deze voertuigen ligt vooral in hun grote laadvermogen, robuustheid en de mogelijkheid om ze te besturen met een rijbewijs B.

Het voertuig van de brandweer werd specifiek aangepast voor de noden van de dienst die het onderhoud van de brandhydranten op zich neemt. Zo werd het voertuig volledig ingericht met de nodige opbergvakken en materialen, zodat het onderhoud van de hydranten optimaal kan gebeuren.

Met deze aankopen wil de stad Sint-Truiden nogmaals aantonen dat er geïnvesteerd wordt in voertuigen waarbij een toegevoegde waarde bestaat voor het onderhoud van het milieu en het milieu op zich, alsook voor de veiligheid van de inwoners, kortom een concreet duurzaam beleid.