Cartoon: Duurzaam beleid moet socialer!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Duurzaam beleid moet socialer!

 

 

 

“Een algemeen gegeven van heel wat maatregelen qua duurzaam beleid en energiebesparing, op alle beleidsniveaus, is dat zij vooral de hogere inkomenscategorieën ten goede komen.
In de stad Sint-Truiden proberen wij, hoe beperkt onze beleidsmogelijkheden op dat vlak ook zijn, hier iets aan te doen.”, zeggen schepen
Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“De stad Sint-Truiden voert horizontaal een duurzaam beleid over alle beleidsdomeinen heen.
Een zuinig energiebeleid is hier een essentieel onderdeel van.”, zeggen schepen van milieu
Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove, eveneens bevoegd voor duurzaam beleid.

 

 

Energie besparen kan op verschillende manieren: een gloeilamp vervangen door een spaarlamp, energieverslindende apparaten vervangen door elektrische apparaten met A-label of simpelweg de verwarming 1 graadje minder te zetten.

 

 

In de stedelijke gebouwen wordt veel aandacht besteed aan een zuinig energiebeleid. Zo zijn er 6 gebouwen, die aan de hand van een energie-audit een relighting ondergingen, wordt er een energieboekhouding van alle gebouwen bijgehouden, enz.
Voor haar ver doorgedreven energiebeleid ontving de stad Sint-Truiden in 2005 zelfs het GreenLight-certificaat van de Europese Unie (EU).
Zie de tekst ‘De stad Sint-Truiden voert een echt duurzaam beleid!’ van 13 mei 2005 op deze website.
Dit certificaat is een internationale erkenning die voorbehouden is voor bedrijven, scholen en andere instellingen.
Dat een stad het label ontvangt voor haar globale REG-werking inzake energiezuinige verlichting is vrijwel uniek.

 

 

Ook wordt er getracht om zoveel mogelijk milieuvriendelijke voertuigen aan te kopen. Zo rijden er 2 hybride-voertuigen en 1 voertuig op aardgas. Het wagenpark van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken is eveneens de jongste jaren stelselmatig vernieuwd met voertuigen, die aan de ECO CO2-norm voldoen.

 

 

 

 

 

“Naar de Truiense bevolking toe wordt een duidelijk signaal gegeven dat zij duurzaam met energie moeten omspringen. De stad Sint-Truiden geeft daarom subsidies aan gezinnen, die investeren in energiebesparende maatregelen.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
Tot vorig jaar werd enkel het installeren van zonneboilers en zonnepanelen gesubsidieerd door de stad Sint-Truiden.
In het totaal werden er 286 aanvragen goedgekeurd door het stadsbestuur.
Aangezien deze maatregel niet voor elke Truiense burger kon toegepast worden en er vraag was naar voor iedereen haalbare maatregelen, is er een nieuw subsidiereglement uitgewerkt met een sociaal accent!

 

 

Als sp.a zijn wij voorstander dat hier nog verder zou in gegaan worden, dat deze subsidies uitsluitend of zeker grotendeels terecht zouden komen bij die personen, die het minder goed hebben.
Ecologie, milieu en sociaal beleid aan elkaar gekoppeld: dat is waar wij voor staan!”
Zie de tekst ‘SPOTS november 2010 in de brievenbus!’ van 5 november 2010 op deze website.

 

 

Personen, die onder de categorie van de Weduwen, Invaliden, Gepensioneerden en Wezen (WIGW’s)  vallen en voor de families en de personen met een laag gezinsinkomen, die onder andere recht hebben op een hogere terugbetaling van hun ziektekosten, in vaktermen het OMNIO-statuut of beschermde klanten, die investeren in energiebesparende maatregelen, krijgen een premie van 20% van het toegekende bedrag van de premies voor rationeel energiegebruik (REG) van de Intercommunale Infrax.  Zo krijgt bijvoorbeeld een gezin dat een condensatieketel op aardgas laat installeren een premie van de Intercommunale Infrax van 125,00 EUR en de stad Sint-Truiden geeft daarbovenop een premie van 25,00 EUR.
Truienaren, die een energieaudit laten uitvoeren door een erkend energiedeskundige krijgen een premie van 25 % met een maximum van 100,00 EUR.

 

 

Ook huurders kunnen gebruik maken van dit subsidiereglement.

 

 

 

 

 

Alle duurzame investeringen komen in aanmerking: dak-, zolder- en buitenmuurisolatie, het plaatsen van hoogrendementsglas, thermostaatkranen of radiatorfolie, de installatie van een condensatieketel op aardgas, een zonneboiler, enz.

 

 

Het kunnen terugvallen op de REG-premie van Infrax - de stad Sint-Truiden hoeft het aanvraagdossier niet technisch/inhoudelijk te onderzoeken, maar dient enkel een percentage van de toegekende REG-premie door Infrax uit te betalen - is tijdsbesparend voor de stadsadministratie.

 

 

“Wij hopen dat de Truienaren massaal zullen investeren in energiebesparende maatregelen, want uiteindelijk is het besparen van energie niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.”, besluiten
Filip Moers en Ludwig Vandenhove.

 

 

“Een doorgedreven duurzaam beleid heeft veel raakvlakken met integratie en ontwikkelingssamenwerking.
Dit is de reden waarom ik na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 geijverd heb om deze 3 bevoegdheden samen bij één persoon onder te brengen.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
Zie de tekst ‘Burgemeester Ludwig Vandenhove bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking!’ van 29 december 2006 op deze website.

 

 

“De realiteit gebiedt mij om te zeggen dat ik er qua concrete realisaties meer van verwacht had.
Dat heeft ongetwijfeld te maken met de actuele moeilijke politieke situatie in Sint-Truiden, maar ook met het gegeven dat voor zo een geïntegreerd en gecoördineerd beleid de medewerking van iedereen, ambtenaren en politici, noodzakelijk is
.Het is een kwestie van beleid, maar vooral van mentaliteit.

 

 

Gemeenteraadslid
Mieke Biets is hier namens de Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) over tussengekomen tijdens de gemeenteraad van maandag 20 juni 2011.

 

 

Meer informatie vindt u op www.sint-truiden.be

 

 

Hierover is onder andere een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws van 31 mei 2011 en De Standaard en Het Nieuwsblad van 11 juni 2011.

 

Tags: