Buurtrestaurants: een goede zaak

“De buurtrestaurants op diverse plaatsen in Sint-Truiden zijn een goede zaak”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Het brengt mensen samen en zorgt voor een warme, lekkere en gezonde maaltijd voor die personen en gezinnen, die anders niet zelf (meer) koken.

Ik weet dat sommige horecazaken er kritiek op hebben, omdat het zogezegd concurrentie zou zijn.
Ik begrijp die kritiek enigszins, maar die moet sterk gerelativeerd worden
.
Het is mijn overtuiging dat maar weinig aanwezigen op datzelfde moment in een private zaak zouden gaan eten mochten die buurtrestaurants er niet zijn. Bovendien wordt het eten bereid via sociale economieprojecten en gaat het bijgevolg om een sociaal gegeven.

 

Het is belangrijk dat sommige personen, die het moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt, kansen krijgen om opleidingen te volgen en/of om zich actief bezig te houden.
Het zou zonde zijn dat het eten dat zij bereiden zou moeten weggegooid worden terwijl er zoveel noden zijn en/of dat het kan bijdragen tot de versterking van het sociaal weefsel en/of tot de strijd tegen de éénzaamheid. (1)

Deze buurtrestaurants zijn nog begonnen in mijn periode als burgemeester, maar ze zijn pas echt de volgende legislaturen tot volle ontplooiing gekomen.
Een dikke proficiat aan alle medewerkers en vrijwilligers!

Op dinsdag 11 april 2023 ben ik zelf ook nog eens langs geweest bij ‘Zeppere Tegoar’, het buurtrestaurant in Zepperen.
Ik was uitgenodigd door Rita Knapen omwille van haar verjaardag, één van de vrijwilligsters en de vriendin van mijn goeie kameraad Polsky Royer.

 

In Sint-Truiden zijn er inmiddels zes buurtrestaurants: Brustem Bedieën (Brustem), Den Teluur (centrum), Denge van Glenge (Gelinden), Runkelen, Velm Warmste Dorp, Zeppere Tegoar en Den Teluur (centrum). (2)
Ga zeker eens langs, je komt er mij misschien wel tegen.”