Boek over pater Eugène Delooz

Op vrijdag 7 september 2012 werd het boek ‘Pater Delooz, een minderbroeder van stand’ geschreven door Gerard Kempeneers, officieel voorgesteld in het museum De Mindere, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden.

Schepen Els Sneijers (pater Eugène Delooz was haar overgrootoom) leidde de auteur Gerard Kempeneers (pater Eugène Delooz was zijn oom) in, waarna deze het boek presenteerde.

Gerard Kempeneers heeft zich verdiept in het rijk gevulde leven van pater Eugène Delooz.

Pater Eugène Delooz was onder andere pionier en bezieler van ‘De Vreugdezaaiers’ en heeft zich ingezet voor de zogenaamde ‘mulattenkinderen’, kinderen van een blanke vader en een Rwandese moeder, die niet aanvaard werden door de zwarte bevolking en wiens toekomst bijgevolg zeer onzeker was.
In de jaren ’50 kwamen veel kinderen uit Rwanda naar België over.

Pater Eugène Delooz stond in de jaren ’60 ook op de voorgrond bij de hulp aan de kinderen uit de bidonvilles in Parijs en werkte samen met moeder Theresia in India. Hij was eveneens actief in de middenstandsbeweging, als leraar, als predikant in ‘de missies’, als toneelspeler en als cabaretier. (*)

Naast familieleden en een aantal eerwaarde heren minderbroeders waren Bob Van Laer, provinciaal overste van de minderbroeders Vlaanderen en burgemeester Ludwig Vandenhove bij de officiële voorstelling van het boek aanwezig.

“Op deze manier wordt een nieuwe publicatie toegevoegd aan Trudonensia, de verzameling boeken, die over Sint-Truiden handelt.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Dit boek is te koop mits duidelijke vermelding van naam en adres en overschrijving van 10,00 € (+2,5 € portkosten = 12,5 €) op rekening BE09 0000 9165 1357 van Gerard Kempeneers, Sterrebeek en in museum De Mindere, Capucienessenstraat 1 in Sint-Truiden.

(*) ‘Boek als eerbetoon aan Pater Delooz’ in Het Nieuwsblad, dinsdag 11 september 2012.