BIN-Z (opnieuw) operationeel in Sint-Truiden

Er wordt opnieuw een Buurtinformatienetwerk voor Zelfstandige voor Ondernemers (BIN-Z) operationeel in Sint-Truiden.
In 2003 is al eens een gelijkaardig initiatief genomen (toen per fax, nu per sms en/of mail).

Na een diefstal bij Foto en Video Robyns in de Stapelstraat - uitbater Frank Deltour is voorzitter van de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) Sint-Truiden - werd er door de betrokken handelaars voorgesteld om opnieuw een BIN-Z op te richten, een buurtinformatienetwerk waarmee de handelaars via sms en/of mail op de hoogte worden gebracht van diefstallen en/of van personen, die verdacht handelen.
Het gaat voornamelijk over winkel- en gauwdiefstallen.

Op maandag 26 november 2012 hebben de preventiedienst van de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, in samenwerking met UNIZO, hierover een informatieavond georganiseerd met de firma Crime Control.
Aan de aanwezige handelaars (een 20-tal) werd toegelicht hoe ze verdachte personen kunnen detecteren en hoe een BIN-Z werkt.
Zie de website www.crimecontrol.be.

“Zo een netwerk staat of valt met de interesse van de zelfstandigen. Dit was bijvoorbeeld de zwakte in 2003.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Inmiddels staat het systeem ook verder op punt en wordt het operationeel mee ondersteund door UNIZO Limburg.

Ik zou de middenstand in Sint-Truiden willen oproepen om er zoveel mogelijk aan te participeren en om zich vooral te houden aan de gemaakte afspraken. Het levert veel meer informatie en resultaten op dan bijvoorbeeld het recht in eigen handen te nemen door verdachte situaties te filmen met een handcamera.

Als gedeputeerde van de provincie Limburg bevoegd voor veiligheid zal ik een initiatief nemen om het systeem de komende jaren uit te breiden naar zoveel mogelijk middenstanders en zoveel mogelijk gemeenten en steden.

Een BIN-Z is eerder een kwestie van afspraken dan wel van veel financiële middelen.”

Op www.besafe.be staat het volgende te lezen over hoe het systeem concreet werkt?

1. Je ziet een verdachte gedraging of situatie in je handelszaak of in je buurt.

2. Je belt de politie en meldt wat je ziet.

3. De politie gaat na wat er aan de hand is en verstuurt een sms-bericht met een preventieve tip.

4. De hele buurt voert de preventieve tip uit (bijvoorbeeld extra waakzaamheid voor valse briefjes van 20,00 EUR of 50,00 EUR) en de politie spoort de dader op.

5. De politie kan feedback geven aan de leden van het BIN-Z.

“Nog dit: in het geval van de hoger aangehaalde diefstal heeft het gerecht degelijk en snel werk geleverd. De dader is op woensdag 17 oktober 2012 voor de Hasseltse rechtbank verschenen en het vonnis volgde op 31 oktober 2012. Hij heeft 1 jaar (waarvan 6 maanden effectief) en een geldboete gekregen.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie de tekst “Overleg met Stapelstraat levert resultaten op” van 21 september 2012 op deze website.