Big Jump gaat retro in Kelchterhoef

Gisteren zondag 12 juli 2015 was het weer Big Jump op 30-tal locaties in Vlaanderen.
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove ging langs in Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren.

Ludwig Vandenhove: “Big Jump is een actie voor propere en levende rivieren.
Op precies hetzelfde moment (om 15 uur) springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen, kanalen, meren en vijvers.

Het is de laatste editie, hoewel er nog heel wat werk aan de winkel is voor proper water.
De deelnemende instanties beraden zich over een eventuele opvolgactie.

Proficiat aan alle moedige zwemmers (een 40-tal), zeker ook aan burgemeester Alain Yzermans, die een duik namen in de abdijvijver in Kelchterhoef.
Ze werden getrakteerd op ‘een aangenaam modderbad in lauw water’.

Neen, ik heb zelf niet gesprongen.
Ik weet wat ik niet (meer) kan.”

Hieronder vindt u de perstekst.

 

 

PERSBERICHT: BIG JUMP GAAT RETRO IN KELCHTERHOEF
HOUTHALEN-HELCHTEREN SPRINGT MEE VOOR PROPER WATER OP 12 JULI 2015

Op zondag 12 juli 2015 om 15u roepen we iedereen op om mee te springen voor proper water, samen met weervrouw Sabine Hagedoren (in Gent) en duizenden anderen in heel Europa. In Vlaanderen wordt in totaal op 30 verschillende locaties gesprongen. Met hun grote sprong willen de deelnemers aandacht vragen voor waterkwaliteit. Voor het eerst wordt de Big Jump ook in Houthalen-Helchteren georganiseerd, volledig in retrostijl.

Het is de veertiende en laatste keer dat de Big Jump georganiseerd wordt in deze vorm. Momenteel beraden de organisatoren zich nog over een waardige opvolger voor de campagne. Toch blijft aandacht voor proper water broodnodig. Europa legde via de kaderrichtlijn water haar lidstaten op om tegen 2015 alle Europese waterlopen weer proper en leefbaar te maken. In Vlaanderen zijn grote stappen gezet. Zo zuivert Aquafin vandaag het afvalwater van 80 procent van alle Vlamingen. Maar er is nog veel werk aan de winkel: het afvalwater van 20 procent van de Vlaamse huishoudens komt nog steeds ongezuiverd in onze waterlopen terecht en geen enkele Vlaamse waterloop haalt momenteel de Europese kwaliteitsnorm. Van Europa kreeg Vlaanderen uitstel tot 2019 om aan de richtlijn te voldoen. Met hun sprong willen de deelnemers politici vragen om van proper water een beleidsprioriteit te maken de komende jaren.

Big Jump in Kelchterhoef

Voor het eerst wordt de Big Jump ook in Houthalen-Helchteren georganiseerd door Regionaal Landschap Lage Kempen, Natuurpunt Houthalen-Helchteren en de gemeente Houthalen-Helchteren. Gedeputeerde voor Leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap Lage Kempen, Ludwig Vandenhove: “Als locatie hebben we gekozen voor de abdijvijver in Kelchterhoef, in het hart van De Wijers, land van 1001 vijvers: dé waterstreek bij uitstek. De abdijvijver wordt gevoed met proper water uit de Laambeek. Stroomafwaarts echter, geraakt de beek meer vervuild door rioolwater. Er is dus nog werk aan de winkel om de waterkwaliteit van de beken in De Wijers te verbeteren.”

Burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans licht het programma toe: “Voor deze big jump is er gekozen om terug te gaan in de tijd, toen we gewoon nog met z’n allen in de beken en vijvers sprongen. We gaan dan ook helemaal retro: we roepen iedereen op om in retrobadkostuum te komen springen. Bovendien kan je je ter plaatse helemaal vintage laten restylen en fotograferen. De 5 origineelste retrospringers krijgen een leuke prijs. Om 15u stipt springen we in de vijver en bieden we alle springers een korte les aquagym aan. De eerste 100 springers krijgen bovendien een gratis Wijers-handdoek of -strandbal voor de eerste 100 springers. Maar ook wie liever niet in de vijver springt, zal zich niet vervelen. De allerkleinsten kunnen knutselen met lp’s, waterdiertjes vangen, bootjes maken uit hout en nog veel meer.”

Sabine Hagedoren zet dit jaar haar schouders onder de Big Jump in Vlaanderen. Als weervrouw ziet Sabine regelmatig dat de impact van vuil water op de omgeving groot kan zijn. “België krijgt wel eens te kampen met zware regenval. Als vuile waterlopen dan overstromen, raakt ook de natuur op het land vervuild.” Zonder proper water is er geen duurzame drinkwatervoorziening, geen aangename recreatie, geen overstromingsgebied en geen natuur. Sabine Hagedoren roept iedereen op om mee te springen om te tonen dat we proper water belangrijk vinden. De Big Jump gaat door op 30 plaatsen in Vlaanderen en is een initiatief van European Rivers Network. In Vlaanderen wordt het evenement gecoördineerd door Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu. Vorig jaar sprongen in de striemende regen meer dan 2500 enthousiastelingen in Vlaamse rivieren, waterlopen en meren tijdens de Big Jump.

Wanneer Zondag 12 juli 2015, van 13u30 tot 17u, Big Jump om 15u
Waar Kelchterhoef, Houthalen-Helchteren (abdijvijver achter abdijhoeve)
Perscontact: An Bloemen, 0473 44 07 80
Meer info en andere locaties: www.bigjump.be

Zie ook  ‘Big Jump’ in Diepenbeek van 17-07-2013 op deze website.