Bezoek uit Australië

"Op maandag 23 oktober 2023 had ik een afspraak met een delegatie van de Australische dierenrechtenorganisatie 'Kangaroos ALIVE' en Ann De Greef, directeur van Global Action in the Interest of Animals in de burelen van PS/VOORUIT, Keizerslaan 13 in Brussel", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

"Het onderwerp was de wrede manier waarop kangoeroes afgemaakt worden in Australië.
Het zijn werkelijk verschrikkelijke beelden van de barbaarse manier waarop de dieren afgeslacht worden.

In Australië zijn er bijna geen controles of vormen van handhaving.

De reden van hun bezoek aan mij is dat ik namens VOORUIT een voorstel van resolutie, samen met collega Bruno Tobback, ingediend heb in het Vlaams Parlement om verkoop van kangoeroevlees volledig te verbieden in Vlaanderen.
De belangrijkste warenhuisketens bieden het vlees nu al niet meer aan.

Kangoeroevlees is bijna uitsluitend voor de export bestemd, want in Australië eet praktisch niemand - 2,2% - van de bevolking het.
De redenen voor de lage consumptie in Australië? 
Kangoeroes behoren tot de eigenheid van het land, ze maken deel uit van de biodiversiteit en zijn niet lekker en onbewerkt zelfs ongezond om te eten.

Het sportschoenenmerk ADIDAS gebruikt kangoeroeleder in hun schoenen.

Gezien het beperkte verbruik van kangoeroevlees in België en Vlaanderen is het vlees dat binnenkomt wellicht hoofdzakelijk bestemd voor doorvoer naar andere landen.   

De vertegenwoordigers van 'Kangaroos ALIVE' kwamen langs bij mij om mij te bedanken voor mijn initiatief.

VOORUIT-fractieleider Melissa Depraetere in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft in 2020 federaal een wetsvoorstel ingediend rond dit thema, maar de Raad van State heeft geoordeeld dat "het aan de gewesten toekomt om uit te maken of de preventie van dierenleed vereist dat de invoer van kangoeroeproducten en de doorvoer van deze producten via het betrokken gewest verboden wordt." Daarom het voorstel van Bruno Tobback en mezelf.

Ik ben benieuwd of wij een meerderheid gaan vinden in het Vlaams Parlement om dit dierenleed in Australië mee aan te pakken."

Hieronder vindt u de resolutie.

___