Betere samenwerking tussen de oud-strijdersverenigingen

De heer Ivan Lambrechts, voorzitter van het Geheim Leger Sint-Truiden, heeft enkele maanden geleden het initiatief genomen om de oud-strijdersverenigingen in Sint-Truiden nauwer te laten samenwerken.


Tijdens de jaarlijkse samenkomst van alle oud-strijdersverenigingen onder het voorzitterschap van burgemeester
Ludwig Vandenhove/> op donderdag 9 februari 2012 is deze samenwerking officieel bekrachtigd.

“Het aantal oud-strijders en personen, die de Tweede Wereldoorlog nog aan den lijve hebben meegemaakt, wordt spijtig genoeg steeds kleiner. Dit heeft voor gevolg dat oud-strijdersverenigingen het steeds moeilijker hebben om hun administratie, hun ledenbeweging, etc. bij te houden en activiteiten te organiseren.
Als stadsbestuur ondersteunen wij hen al jaren zo goed mogelijk, maar een ver doorgedreven samenwerking, met behoud van de administratieve en logistieke ondersteuning van het stadsbestuur, kan hun werking alleen nog maar verbeteren.”, zegt
Ludwig Vandenhove/>.

De bedoeling is dat de oud-strijdersverenigingen onderling nog nauwer gaan samenwerken, rekening houdende met het behoud van een zekere autonomie.

De afzonderlijke oud-strijdersverenigingen blijven bestaan.
Het gaat om het Geheim Leger (GH), de Koninklijke Nationale Strijdersbond (KNSB) Brustem en Velm, de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België (NCPGR), het Nationaal Verbond Oorlogsinvaliden en Krijgsgevangenen (NVOK), het Nationaal Verbond Weggevoerden en Werkweigeraars (NVWW), Veteranen Leopold III en Oud Gevangenen(OG) Breendonk.

Het subsidiereglement wordt aangepast.
De subsidies zullen niet meer uitbetaald worden aan alle verenigingen afzonderlijk, maar aan de nieuw overkoepelende structuur, het Eenheidsfront van Vaderlandslievende Verenigingen Sint-Truiden (EFVVST).
De EFVVST wordt zo de opvolger van het vroegere Eenheidsfront van Oudstrijders (EFOS).
De EFVVST zal deze subsidies verder verdelen onder de verschillende verenigingen volgens het reglement van interne orde op basis van onder andere deelname aan activiteiten, ledentallen, etc.

“Via deze nauwe samenwerking kunnen we erin slagen om, samen met het stadsbestuur, de werking en de activiteiten van de oud-strijdersverenigingen in stand te houden.
Dat is nodig: de boodschap van de Tweede Wereldoorlog is actueler dan ooit!

Sinds mijn burgemeesterschap vanaf 1 januari 1995 is het stadsbestuur de oud-strijdersverenigingen actiever gaan ondersteunen en zijn er naast de traditionele vaderlandslievende plechtigheden (zoals de hulde aan koning Albert op 17 februari, de herdenking van het einde van de tweede wereldoorlog (V-dag) op 8 mei, de herdenking van de nazi-razzia in Sint-Truiden op 25 mei, de nationale feestdag op 21 juli, Allerheiligen op 1 november, wapenstilstand op 11 november een aantal activiteiten bijgekomen. Ik denk onder andere aan het bezoek aan Remersdaal rond 15 augustus (als dank aan de Voerense bevolking voor de opvang van de Sint-Truidense gevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog), het bezoek aan Weert naar aanleiding de fakkelestafette Weert-Brussel-Weert in september, de fakkeltocht van Groep 11 in/> Heers, Gingelom, Brustem in oktober, de fakkeltocht langs verschillende dorpen en scholen van de stad Sint-Truiden rond 11 november en de fototentoonstelling over Wereldoorlog 2 (WO II) op 11 november in het voormalige gemeentehuis van Brustem, het naamfeest van Zijne Majesteit de Koning op 15 november.”
Zie onder andere de tekst “Met de nodige creativiteit, innovatie en vooral verantwoordelijkheidszin komen we er wel uit!” van 14 november 2011 op deze website.

“De uitdaging bestaat erin om de boodschap van de Tweede Wereldoorlog actueel en eigentijds te houden, vooral voor de jeugd, met zo origineel mogelijke activiteiten.
Deze nieuwe structuur biedt hiertoe bijkomende mogelijkheden.”, besluit Ludwig Vandenhove.