Besparen waar het moet 

“De stad Sint-Truiden moet besparen. 
De cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid heeft het te bont gemaakt de laatste jaren”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. 

Maar er moet bespaard worden waar het moet.

Nemen we nu de jaarlijkse Trud’Or cheque van 25 euro, die alleenstaanden en éénoudergezinnen al een aantal jaren krijgen als compensatie voor de huisvuilfactuur van Limburg.net.
Deze regeling is ingevoerd na ettelijke vragen en tussenkomsten in de gemeenteraad van sp.a, nu VOORUIT, via gemeenteraadslid Filip Moers. 

Voor 2024 is deze subsidie afgeschaft.

Wij hebben indertijd gepleit dat de stad Sint-Truiden een deel van de hoge factuur van de Limburgse afvalintercommunale Limburg.net zou betalen via de globale belastinginkomsten in plaats van ze integraal door te rekenen aan de bevolking. 
De toenmalige cd&v-Open Vld-meerderheid heeft de afvalinzameling weggetrokken bij de stad Sint-Truiden en overgedragen aan de Limburgse intercommunale Limburg.net.
Wij hebben als VOORUIT daar tegengestemd, omdat wij vonden en vinden dat de stad Sint-Truiden dat zelf moest blijven doen.

De cd&v-Open Vld-meerderheid heeft toen die 25 euro-cheque ingevoerd voor alleenstaanden en eenoudergezinnen als antwoord op onze vraag.
Onvoldoende, maar beter als niets.  

Het gaat maar om 25 euro, maar voor personen, die het moeilijk hebben, gaat het over een belangrijk bedrag. 
Op deze bevolkingscategorie moet nu net niet bespaard worden! Integendeel zelfs, er zou juist meer moeten gedaan worden voor deze groep. Waarom bijvoorbeeld geen globaal aangepast gemeentelijk fiscaal beleid voor alleenstaanden, rekening houdende met het inkomen?
Met deze ingreep gaan we de stadskas niet redden.

Wat nog erger is, is dat recent de betrokken personen de brief nog gehad hebben voor 2023 en daarin wordt nergens melding gemaakt van deze afschaffing. Dus nu nog goed nieuws en 25 euro voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar volgend najaar in 2024, na de verkiezingen, afgeschaft.

Op sociaal beleid moet er niet bespaard worden voor VOORUIT.
Daar moeten juist nog meer middelen naartoe gaan ten koste van andere beleidsdomeinen
.”
___