Beperken werkloosheidsvergoeding tot 1 jaar: gevolgen voor de Limburgse gemeenten

“Het standpunt van Open Vld en N-VA om de werkloosheidsvergoedingen in de tijd te beperken tot één jaar zouden de Limburgse gemeentebesturen opzadelen met een serieuze financiële kater”(2), zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (16de plaats, lijstduwer Vlaams Parlement).

“Een simpele berekening leert ons dat.
In mei 2024 waren er officieel 25 471 werklozen in Limburg, waarvan 4 828, die van één tot twee jaar werkloos zijn en 8 024, die twee jaar of meer werkloos zijn. In het totaal gaat het bijgevolg om 12 852 werklozen.

Wat indien deze personen naar de Limburgse Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), lees de gemeenten, moeten voor hun inkomen?
Als we rekenen aan een gemiddeld inkomen van 1 500 euro per maand betekent dit om en bij de 231 miljoen euro.

Afhankelijk van het gemiddelde inkomen in de berekening, zal dit bedrag hoger of lager liggen.

Blijkbaar worden er nu verkiezingsslogans gelanceerd, die zware financiële gevolgen voor de gemeenten hebben. Of hoe Open Vld en N-VA willen besparen op kap van de gemeenten.

De Vlaamse overheid - de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) - moet er alles doen om mensen opnieuw aan het werk te zetten en zo de werkzaamheidsgraad verhogen. Daarom dient de organisatie meer financiële middelen te krijgen in plaats van erop te bezuinigen, zoals de voorbije twee Vlaamse regeringen van N-VA, cd&v en Open Vld gedaan hebben.
Tegen hardnekkige werkweigeraars moet de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) optreden.

Maar gezinnen en personen na één of twee jaar hun werkloosheidsuitkering afnemen, betekent dat ze bestaansminimumtrekkers worden en ten laste vallen van de gemeenten en de OCMW’s. Of hoe de hogere overheden weer een beslissing zouden nemen, waarvan de financiële gevolgen afgewenteld worden op de lokale besturen, de zoveelste.

Neen, Open Vld en N-VA, niet doen! Of nog beter: kiezers, zorg ervoor dat VOORUIT komende zondag 9 juni 2024 veel stemmen haalt.”

Hieronder vindt u het volledige fragment van TVL.

___