Barbecue woonwagenterrein ‘Groenheide’!

Op vrijdag 19 september 2008 organiseerde het stadsbestuur een buurtbarbecue op het woonwagenterrein ‘Groenheide’ te Sint-Truiden.


Hoewel er heel wat buurtbarbecues en -feesten in Sint-Truiden zijn, blijft dit initiatief toch iets speciaals hebben.

Sedert juli 1998 heeft de stad Sint-Truiden een mooi woonwagenterrein met 18 standplaatsen. Op het terrein wonen 2 groepen van woonwagenbewoners, de foorreizigers en de voyageurs.
Dit woonwagenterrein is een voorbeeld voor Vlaanderen.

Het stadsbestuur heeft doorheen de jaren heel wat geïnvesteerd in het woonwagenterrein.
Niet alleen wordt er permanent gewerkt aan de omgeving, zoals de groenaanplantingen, maar er is ook veel aandacht voor het samenleven op het terrein zelf.

“Dat is zeer positief, maar ook het samenleven met anderen, de zogenaamde integratie, is belangrijk. Voor burgers die gehuisvest zijn in ‘gewone’ huizen blijven woonwagenbewoners immers een beetje ‘rariteiten’.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

/>

Hun manier van leven lijkt vreemd omdat ze anders is.

Sommige mensen voelen zich zelf ook niet veilig op een woonwagenterrein, gewoon uit onwetendheid.

Omdat deze mensen een andere manier van wonen verkiezen, wil nog niet zeggen dat ze als marginalen van de gemeenschap moeten bestempeld worden.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>.

Het is de bedoeling dat de woonwagenbewoners en de buurtbewoners elkaar op een aangename en informele manier leerden kennen. De organisatie van deze buurtbarbecue - op het woonwagenterrein zelf - was hiertoe onder andere een middel.

De 80 aanwezigen en de goede ambiance bevestigden het opzet: er is dus wel degelijk nood om kennis te maken met elkaars leefwereld.

Zie ook de teksten 'Dag van de woonwagenbewoner groot succes!' en 'Een nieuw politiereglement voor het Truiense woonwagenterrein!' op deze website.