ALKIBIADES

“Ik zeg het vaak: politiek heeft zijn eigen, al dan niet ongeschreven, regels, gebruiken en principes”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Dat is één van de redenen van mijn stelling dat politicus geen beroep is, maar een roeping of dat het dat alleszins zou moeten zijn.
Het laatste boek ALKIBIADES van Ilja Leonard Pfeijffer bevestigt dat voor mij.

Tijdens ons kort verlof in Italië heb ik mij door de kanjer van 772 bladzijden (943 bladzijden inclusief Namenlijst, Tijdlijn, Geld, maten, maanden, Verantwoording, Bronnen en Bibliografie) gewerkt.
Het boek leest alles bij elkaar vlot op de gedetailleerde beschrijving van de vele oorlogen na.

Doorheen het boek en doorheen het leven van de hoofdfiguur ALKIBIADES wordt het politieke reilen en zeilen van Athene en een aantal andere volkeren beschreven.
Ik lees daarin een aantal gewoontes, gebruiken, regels, die nog altijd in de huidige internationale, nationale en zelfs lokale politiek gehanteerd worden
.
Diegenen, die zeggen dat de politiek anders zou moeten gaan werken, moeten daar rekening mee houden om de ontgoocheling bij de bevolking niet nog groter te maken. Een andere aanpak binnen de politiek is bijgevolg niet zo evident, zoals sommigen het voorstellen.
Politiek is niet zoiets als andere maatschappelijke sectoren.
Iets om te onthouden.

ALKIBIADES: verplichte literatuur voor politici!”

  • Zie onder andere ook ‘Alkibiades’ van woensdag 31 mei 2023 op deze website.  
     
  • Foto: bol.com.

 

Tags: