Afschaffen lentepoets: foute beslissing

"Als sp.a hebben wij onmiddellijk gezegd dat het afschaffen van de lentepoets in Sint-Truiden een slechte beslissing was.
Nu de containerparken dicht moeten als gevolg van de Coronacrisis wordt dit nog maar eens bevestigd", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Wij hebben in mijn periode als burgemeester in 2008, op initiatief van toenmalig schepen Filip Moers, de lentepoets ingevoerd.
Bij het aanbreken van de lente houden veel personen en gezinnen grote poets.
Om het hen gemakkelijk te maken en om het sluikstorten tegen te gaan, werd een huis aan huis-ophaling georganiseerd.
Dat kost de stad geld, maar voor dat soort dienstverlening betalen de burgers nu éénmaal belastingen. Bovendien kwamen privé-ophalers al heel wat weghalen voor de huisvuilwagens ter plaatse waren", aldus Ludwig Vandenhove. 

"Nu heel wat mensen thuis zijn als gevolg van de Coronavirus, hebben ze tijd om hun huis op orde te zetten en hun vuil buiten te zetten. In de maatregelen, die we als sp.a fractie voorgesteld hebben tegen Corona, hebben we ook al bepleit om daar aandacht voor te hebben", zegt Filip Moers.

Als reden om de Grote Lenteschoonmaak af te schaffen heeft de stad Sint-Truiden klimaatredenen aangehaald.
"Dit heeft met klimaat niets te maken, het is de zoveelste besparing op de basisdienstverlening", zegt Ludwig Vandenhove.
"Het klinkt zelfs belachelijk als je weet dat Sint-Truiden helemaal geen voorloper is qua klimaatbeleid. (1) Met preventie en sensibilisering rond afval heeft dit eveneens niets te maken.
Dan had de stad dat een jaar geleden moeten aankondigen bij de vorige Lentepoets in plaats van deze nu plots af te schaffen.

Gewoon een foute en slechte beslissing!"

Als alternatief heeft het CD&V-N-VA-Open Vld schepencollege de kans geboden aan de bevolking om van dinsdag 3 maart  tot en met 21 maart 2020 gratis hun grofvuil naar het containerpark brengen. Maar dat valt nu ook weg met de verplichte sluiting van het containerpark als gevolg van de Vlaamse maatregel om alle containerparken te sluiten. Vandaar het voorstel van gemeenteraadslid Filip Moers: "Voer de Lentepoets opnieuw in." (2)