3e buurtinfobord geplaatst

Op donderdag 13 september 2012 werd op de hoek van Gorsem-Dorp en de Duraslaan het 3e buurtinfobord ingehuldigd.
Initiatiefnemers zijn het buurtcomité Grusmitties onder leiding van voorzitter Willy Ruyloft (14e plaats op sp.a/lijst Burgemeester) en de preventiedienst van de stad Sint-Truiden.

Eerder werden er buurtinfoborden geplaatst op het speelplein ‘’t Metsterke’ en op de hoek van Terbiest en de Boudewijnlaan.

In het najaar zullen op de volgende locaties nog verankeringen worden aangebracht:

  • op het Gemeenteplein in Velm op vraag van Velm spiegelt;
  • in Halmaal-Dorp voor de parochiezaal op vraag van buurtcomité Maasrode;
  • op het petanqueplein in Ordingen op vraag van buurtcomité Ordingen;
  • op het pleintje Koekestraat-Lepelstraat op vraag van buurtcomité Sint-Pieter Leeft;
  • aan de parochiezaal in Zepperen op vraag van buurtcomité d’Oye.

Alle buurtcomités kregen de kans om een aanvraag in te dienen voor het plaatsen van een buurtinfobord.

Deze buurtinfoborden hebben een dubbele bedoeling: enerzijds om organisatoren van buurtactiviteiten de kans te geven om hun initiatieven bekend te maken in hun buurt en anderzijds om te zorgen dat dit op een uniforme en verzorgde manier gebeurt.

“Deze buurtinfoborden zijn maar één van de vele initiatieven, die wij nemen ter stimulering van het sociale contact in buurten, deelgemeenten, dorpen en wijken.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
We waren niet voor niets de eerste stad in Vlaanderen, die in 1996 de spits afbeet met een reglement voor buurtactivering.”

In 2012 werden tot nu toe voor 94 activiteiten buurtactiveringspremies aangevraagd, waarvan 32 in de recente zomerperiode.

sp.a/Lijst Burgemeester wil het reglement op het buurtactiveringswerk inhoudelijk uitbreiden, bijvoorbeeld een premie toekennen bij het 10 jarig bestaan van een buurtcomité, en het budget hiervoor optrekken.
Uiteindelijk gaat het om weinig kosten met een grote sociale impact voor buurten, deelgemeenten, dorpen en wijken.

Met al onze initiatieven willen we dat burgers in buurten, deelgemeenten, dorpen en wijken gestimuleerd worden om mekaar (nog) beter te leren kennen en zich daar goed te voelen in hun buurt.”, besluit Ludwig Vandenhove.

In het verkiezingsprogramma van sp.a/Lijst Burgemeester staat hierover het volgende:

DE BUURT STUURT
Het mag al eens feest zijn. We helpen er graag aan mee zodat mensen zich amuseren. Dat ze thuis zijn in hun buurt. En dat ze zich betrokken voelen bij wat er gebeurt. Van wafelenbak over interactieve website tot buurtenquêtes of een kunstproject. Maar dat is niet genoeg, wij willen een deel van de beslissingsmacht echt bij de buurt leggen.

WIJKEN EN DORPSRADEN
In het kader van coöperatief bestuur wil Sp.a de oprichting van dorps- en wijkraden stimuleren. Zo een dorps- of wijkraad krijgt een budget via een dynamisch subsidiereglement en werkt interactief samen met de stad. Ze hebben inspraak over een waaier van domeinen: openbare ruimte, cultuur in de wijk, overlast, problemen en kansen, … you name it.
Een goed functionerende wijkraad lijkt wat op een goed functionerende gemeenteraad: een groep gemotiveerde die in woord en daad proberen hun omgeving te verbeteren.
Onderstaande ideeën staan of vallen met een dergelijke lokale werking.

ACTIES EN BELEID
De buurtenveloppe
Geef wijk- of straatwerking een jaarlijks budget dat ze zelf naar wens kunnen besteden aan de verfraaiing of verbetering van hun buurt. Zo weet je dat het geld gebruikt wordt voor dingen die het meest dringend zijn én stimuleer je het gemeenschapsgevoel.

BURGERS SCREENEN HUN STRAAT
Met de straataudit kunnen de inwoners zelf hun woonomgeving onderzoeken. Ze screenen zelf het openbaar domein. Zo kunnen ze zelf de technische staat en de toegankelijkheid van hun wijk en straat nagaan, maar die ook testen op het vlak van voorzieningen, signalisatie, onderhoud, handhaving, sociale veiligheid, functionaliteit, verkeer, groen, recreatie en belevingswaarde. In samenwerking met de stad wordt er een actieplan opgezet.

WIJK AAN ZET
‘Wijk aan Zet’ is een bijzonder subsidiereglement voor buurtinitiatieven.
Een wijkjury, waarin bewoners, lokale verenigingen en ambtenaren zetelen, beoordeelt de voorstellen. Mensen die in hun wijk iets willen doen (straatfeest, communicatie, website, ...) worden ondersteund door subsidies te krijgen, zonder veel bureaucratische plichtplegingen. Het oordeel door een wijkjury (niet door het schepencollege) moeten we aanzien als ‘een stukje macht afgeven aan de burgers’. De stad betaalt dit uit haar budget.
We verwachten veel goede communicatie-initiatieven en vooral een volgende stap in betrokkenheid na de spectaculaire groei van het aantal buurtfeesten.

DE WIJKKIT
Een verdere uitbouw van het buurtinfopunt. De wijkkit, boordevol praktische tips, maakt het organiseren van wijkactiviteiten een plezier. En je krijgt er administratieve hulp mee, via een webite en loketsysteem. Nadat je je activiteit hebt aangekondigd, wordt alles voor jouw vereniging geregeld: het afsluiten van de straat, een gratis verzekering, Sabam en de levering van materiaal. In de kit zit bijvoorbeeld een handleiding om legertenten op te zetten. En zo kan het wijkleven helemaal opleven.

HET WIJKBLAD EN -SITE
De website van de stad is een portaal vanwaar de verschillende websites van de wijken indien nodig ondersteund worden. Zulke websites staan bol van nieuwtjes, informatie en activiteiten én moeten daarenboven interactief zijn. Het is het ideale middel om banden aan te gaan en ideeën te laten rijpen. Het wijkblad vult deze werking verder aan.

SAMEN SNOEIEN
Om de hoeveelheid afval die het recyclagepark moet verbranden te verminderen én verantwoordelijkheid en gemeenschapsvorming te ondersteunen willen we dat de gemeente een hakselaar ter beschikking stelt van buurtcomité’s die daarom vragen. Want als mensen SAMEN thuis hun bladeren composteren, is er geen autoverkeer meer naar het recyclagepark

SPEL ZONDER GRENZEN Analoog aan aloude Spaanse en Italiaanse tradities nemen wijken het tegen elkaar op op de grote markt van Sint-Truiden. Elke wijk krijgt zijn kleur en ontwikkelt een spel dat door iedereen gespeeld wordt. De winnaar krijgt een openluchtconcert in zijn wijk van een artiest naar zijn keuze.

Zie onder andere ook de teksten ‘Buurtinfoborden in buurten en wijken’ van 20 augustus 2011, ‘Buurtinfoborden in divers buurten en wijken’ van 7 juli 2012,  ‘Sint-Truiden 2.0: Allemaal samen’ van 21 juli 2012, ‘Sint-Truiden 2.0’ van 10 september 2012 en ‘Verkiezingsprogramma sp.a/Lijst Burgemeester op website ‘Het Nieuwsblad’’ van 12 september 2012 op deze website.