‘Stolpersteine’ (‘Struikelstenen’)

“Steeds meer en meer gemeenten plaatsen zogeheten ‘Stolpersteine’ of ‘Struikelstenen’”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Een goede zaak.
Ik ben fier dat Sint-Truiden één van de eerste Belgische steden was die zulke ‘Stolpersteine’ aangelegd heeft tijdens mijn burgemeesterschap.

‘Struikelstenen’ worden gezet om de slachtoffers van het Nazisme te herdenken.
Het gaat om gedenkplaatjes, die geplaatst worden in het voetpad voor een woning.
Ze vermelden de naam van de persoon, die er woonde en die het slachtoffer geworden is van het Nazisme.

Het is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig om de herinnering aan de slachtoffers levendig te houden en de voorbijgangers figuurlijk ‘te laten struikelen’ over het verleden.

In Limburg zijn er vier exemplaren in Beringen (Beverlo) en elf in Sint-Truiden. Hasselt (veertien), Kinrooi (negen) en Riemst gaan er nu ook plaatsen.
Ik hoop dat nog veel Limburgse gemeenten zullen volgen.

In Europa zijn er momenteel om en bij de 90 000 stenen.(1)

We moeten alle mogelijkheden en initiatieven aangrijpen om de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in herinnering te brengen in de hoop dat ze nooit meer zouden gebeuren. Maar is dat geen ijdele hoop als we alle vijandelijkheden in de wereld en steeds dichter bij ons zien?
Om dan nog niet te spreken over alle plaatsen in de wereld, in Europa en in België - lees Vlaanderen - waar extreemrechts steeds verder oprukt.
Voor mij angstaanjagend!

Het verzet en de verzetslieden worden nog steeds sterk onderbelicht in de herdenkingsplechtigheden, die plaatsvinden rond de Tweede Wereldoorlog.
Gelukkig komt daar stilaan verandering in.(2)
Ik blijf daarvoor ijveren.”

___