‘Spaces of possibility’- Triënnale Brugge

De stad Brugge organiseert voor de vierde maal een kunsttriënnale, ‘Tribu24’.
De titel: ‘Spaces of possibilility’.

“Sonja en ik hebben ook de vorige twee edities van de Triënnale in Brugge bezocht.
Het is telkens een nieuwe ervaring om te zien hoe actuele kunst ingepast wordt in een historisch kader”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Dit keer hebben we het initiatief bezocht met de afscheidnemende VOORUIT-Senaatsfractie en onder leiding van stads- en museumgids Mieke Vandemoortele.

Het thema ‘Spaces of possibility’ refereert naar lege plekken in de stad en hoe die potentieel zouden kunnen ingezet en/of alternatief zouden kunnen gebruikt worden.
De installaties zijn tijdelijk, de stad Brugge staat daarop. Maar de bedoeling is dat er zoveel mogelijk ideeën blijven hangen.
(1)(2)

Ik ben altijd een beetje jaloers op steden, die zulke kunsthappening organiseren in combinatie met hun openbare ruimte.
Wij zijn daar in Sint-Truiden tijdens mijn burgemeesterschap één keer in geslaagd met ‘Delecious’ in 2005 en met een aantal kunstwerken, zoals het Cosmopolitan Chicken Project in de abdij, Het Dorp van Gert Robijns op de start- en landingsbaan van het vroegere militaire vliegveld in Brustem en ‘Christina Mirabilis’ van Johan Creten op het Begijnhof.
Met de vzw Kunst Groen, waar ik voorzitter van ben, organiseren we om de twee jaar, weliswaar op een niet-professionele basis, een initiatief van kunst in confrontatie met de natuur en de omgeving.
Dit jaar is dat ‘Expansie’ in Volmolen.(3)

Kunst in de openbare ruimte blijft iets bijzonders hebben. Het gaat om de originele kunstwerken, maar ook en vooral om de manier waarop ze ingepast worden binnen de diverse locaties in de gemeente/de stad, waar het initiatief doorgaat.
In Brugge is dat binnen het historisch karakter van de stad.
In Oostende wordt er gewerkt met Street Art.(4) 
Elke gemeente/stad moet dat invullen in functie van de eigenheid.

  
  

Ik kan een stadswandeling in Brugge, met een bezoek aan ‘Spaces of Possibility’, zeker aanbevelen.

Met de precaire financiële situatie, waarin de vorige bestuurscoalities ons in Sint-Truiden gebracht hebben, kunnen we ons de eerste jaren niet veroorloven iets dergelijks te organiseren.  Maar we moeten wel durven nadenken over betaalbare alternatieven.

Kunst in de openbare ruimte is een ideaal middel om cultuur en toerisme met elkaar te verzoenen vanuit een lokaal beleid.”  
___

Tags: