‘Rescue Center Vicky en Alexis’

“Op vrijdag 31 mei 2024 werd in Zwartberg (Genk) op de terreinen van het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT), Zwartegoudlaan 1 het ‘Rescue Center Vicky en Alexis’ officieel geopend.
Als mede-initiatiefnemer was ik erbij”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“In 2010 vond in Luik een tragische gasontploffing plaats, waarbij veertien personen omkwamen.
Zij konden niet tijdig van onder het puin gered worden.

Onder de slachtoffers was het jonge koppel Vicky Storms en Alexis Robert.
De ouders van beide tieners - Guy Storms en Benoît Robert - sloegen de handen in elkaar en richtten de Stichting Vicky en Alexis op met de bedoeling om in de toekomst te komen tot een snelle en efficiënte tussenkomst van reddingswerkers bij rampen.

Toen ik gedeputeerde van Veiligheid was van de provincie Limburg en verantwoordelijk voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) ontmoette ik Benoît Robert in Sint-Truiden.
Hij was toen een tijdje ondervoorzitter van de Koninklijke Sint-Truidense Voetbal Vereniging (KSTVV). Zo is de bal, letterlijk en figuurlijk, aan het rollen gegaan.
Ik heb toen het initiatief genomen voor een aantal vergaderingen en we waren vertrokken.
Nu, zoveel jaren later, is het ‘Rescue Center Vicky en Alexis’ een feit.

De hoofddoelstelling is reddingshonden en hun geleiders te trainen voor het zoeken naar vermiste en/of bedolven personen. Bovendien zullen ploegen van de brandweer en de civiele bescherming er trainen op het bevrijden van slachtoffers van onder het puin door onder andere hef- en stutwerk. En de drone-opleidingen van het PLOT voor brandweer, civiele bescherming en politie krijgen er unieke opleidingsmogelijkheden bij, zoals het uitvoeren van complexe doorzoekingen in buizenstelsels.(1)(2)

Het is uniek dat dit ‘Belgische project’ in Limburg komt.
Het is het eerste in zijn soort in België.
Spijtig dat we er zolang hebben moeten op wachten en dat er nu zelfs nog heel wat sponsorgeld is aan te pas moeten komen.
In feite is dit een taak van de federale overheid.

Het doet altijd goed als je projecten, waarvan je mee aan de grondslag gelegen hebt, gerealiseerd ziet.”
___