‘Op week tijd 15 crèches gesloten’

Het éne na het andere kinderopvanginitiatief gaat dicht.
Dat blijkt uit officiële cijfers van het Vlaams Agentschap Opgroeien. (1)

“De betrokken instellingen moeten sluiten omwille van bepaalde voorvallen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Waarom heeft het zolang geduurd voor er echt gehandhaafd wordt en de nodige maatregelen genomen worden?
Voor mij nog maar eens de bevestiging dat er op alle beleidsdomeinen in Vlaanderen geen of veel te weinig handhaving en/of controles zijn.
Er moet spijtig genoeg altijd iets gebeuren vooraleer het nodige gedaan wordt. En dat kan moeilijk anders met de bezuinigingen, die de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid de laatste jaren op heel wat domeinen doorgevoerd heeft, ook qua kinderopvang. Bovendien is er de zware politieke verantwoordelijkheid van de cd&v als partij. Zij beheren immers al sinds mensenheugenis de Vlaamse welzijnsdepartementen.      

Dat er nu gehandhaafd en gecontroleerd wordt, is al een goede zaak, maar is ruim onvoldoende, er moet nog veel meer gebeuren.
De besluiten van de onderzoekscommissie rond de veiligheid in de kinderopvang in het Vlaams parlement zijn duidelijk.
Er moet veel meer en op diverse vlakken geïnvesteerd worden in kinderopvang: in beter opgeleid personeel, in meer supervisie, in minder kinderen per begeleider en in meer ondersteuning en omkadering voor de begeleiders.
Vlaanderen moet prioritair werk maken om hier voldoende geld voor uit te trekken.

Een kwalitatieve kinderopvang is belangrijk voor Vlaanderen.
Wie niet kan gaan werken, omdat er geen opvang is, heeft in onze samenleving een veel hoger armoederisico, op korte of langere termijn, wat voor de kinderen ook serieuze nadelen heeft.
Kinderopvang is eveneens een steun en partner in de opvoeding. Daarenboven zouden moeders opnieuw in een professioneel en economisch zwakkere positie terechtkomen met alle negatieve gevolgen van dien. (2)

België een failed state? Ik heb de indruk dat dit meer en meer en eerder opgaat voor Vlaanderen.”

  • Foto: rawpixel.com.