‘Onze’ rode feestdag

“1 MEI blijft de feestdag van ons Socialisten, niemand kan ons die afnemen.
De geschiedenis heeft zijn rechten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Meer en meer politieke partijen en/of organisaties proberen 1 MEI te ‘kapen’.
Kleinzielig vind ik dat.

Voor mij is 1 MEI altijd een speciale dag. Het was dan ook een druk weekend, vooral omdat er nog een aantal andere, ‘normale’ activiteiten waren, vooral in Sint-Truiden, waar ik best aanwezig op was.

Het is al begonnen op vrijdagavond 29 april 2022 met de 1 MEI speeches van Conner Rousseau (VOORUIT), Miranda Ulens (Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV)) en Paul Callewaert (Socialistische Mutualiteiten). En dat op de nieuwe zetel van VOORUIT nationaal in Brussel (Keizerslaan 13), de gezamenlijke locatie met onze Waalse broeders van de Parti Socialiste (PS).

  

Een bijzonder moment om nog eens in dat gebouw aanwezig te zijn, zoveel jaren later nadat de toenmalige Socialistische Partij (SP) er verhuisd is.
Voor mij is daarmee de cirkel rond, ik zie VOORUIT niet opnieuw verhuizen in de periode dat ik nog actief zal zijn als mandataris.
Er zullen er niet zoveel van de huidige generatie Socialisten zijn zoals ik, die al eerder in dat gebouw geweest zijn, vergaderd hebben, activiteiten bijgewoond hebben.

Zaterdagavond 30 april 2022, waren er dan de traditionele 1 MEI-vooravondactiviteiten in diverse afdelingen.
Samen met de collega’s VOORUIT- gemeenteraadsleden Eddy El Herbouti en Maurice Hollebeke uit Sint-Truiden heb ik Herk-De-Stad en Tongeren aangedaan.

Zondag 1 MEI 2022 was het dan verzamelen geblazen op de site van C-Mine in Genk (C-Mine 10) voor de Limburgse Socialistische Gemeenschappelijke Actie (SGA)-activiteit.

Wat een verschil met de twee voorgaande jaren toen we omwille van Covid19 niet fysiek konden samenkomen. En laat nu precies de 1 MEI-activiteiten bedoeld zijn om nog eens de (oudere) militanten opnieuw te zien en te ontmoeten tijdens dat jaarlijks rendez-vous. En om de Internationale te kunnen meezingen.”

 

  • Foto’s: Het Journaal (Één) van vrijdag 29 april 2022, TV Limburg (TVL)-nieuws van zondagavond 1 mei en eigen foto's.
     
  • Zie onder andere ook ‘Couleur Sociale’ van dinsdag 26 april 2022 op deze website.