‘Droogvis, slijk & Algipan-Vlaamse meesters van de cross’

“Een tentoonstelling over de cyclocross, een typische Vlaamse sport, dat mag je niet missen als je toch aan zee bent”, zegt Ludwig Vandenhove.

’Droogvis, slijk & Algipan-Vlaamse meesters van de cross’ loopt in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende, Hoek Zeedijk/Parijsstraat. (1)

Het afgelopen weekend (van vrijdag 18 december 2020 tot en met maandag 21 december 2020) zijn mijn echtgenote Sonja en ik enkele dagen naar zee geweest, in Oostende zoals altijd.

Alles wordt er al in gereedheid gebracht voor het Wereldkampioenschap Cyclocross in het weekend van zaterdag 30 & zondag 31 januari 2021. (1)
De brug over de Koningin Astridlaan (eerste deel), die het strand (tweede deel) verbindt met de paardenrenbaan (derde deel), is al klaar.

Deze tentoonstelling past hier heel goed bij.
Aan de hand van heel wat foto’s wordt de internationale geschiedenis geschetst van de veldritsport, die ontstaan is in Frankrijk.
Alle belangrijke kampioenen van de cyclocross krijgen een plaats.

Als je nu live of op televisie een veldrit ziet met kunstmatig uitgetekende omlopen, is dit niet meer vergelijkbaar met de oorsprong van de sport toen de deelnemers gewoon door de modder, de velden en de bossen reden, zoals ze er bijlagen. Echte sport dus nog. Maar ook hier heeft de commercialisatie sterk toegeslagen, hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat het nu minder zwaar zou zijn.

   

Ik heb al de gelegenheid gehad om een aantal cyclocrossen live mee te maken, onder andere enkele keren in Hofstade & Heusden-Zolder, waar ik in 2016 Wout Van Aert wereldkampioen heb zien worden. En als kind vroeger nog de ‘echte crossen’, zoals in Aalst (Sint-Truiden) en nu het aankomend talent op Bernissem (Sint-Truiden). (2)
Pure nostalgie.”