‘Als ogen spreken konden’

‘Als ogen spreken konden’ is de titel van de 3de en 4de dichtbundel van de Sint-Truidense Carina Shahi.
De bundels werden officieel voorgesteld op zaterdag 11 februari 2012 in/> ’t Galerietje, Minderbroederstraat 28 in/> Sint-Truiden.
Tegelijkertijd liep er op zaterdag en zondag een tentoonstelling van haar vriendin Louise Theuwkens.


“Carina is niet meer te stoppen.
Het is reeds haar 3de en 4de bundel, na ‘Wat schuilt er in mijn hart’ en ‘Mijn leven is mij lief’, op minder dan één jaar tijd.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove, die spreker was bij de officiële voorstelling.

“Tussendoor was er nog haar deelname aan ‘Reizen door tijd en ruimte’, waarvoor ze samen met kunstenaar Philip Martens een kunstwerk maakte in het station van Sint-Truiden in het kader van het project van de preventiedienst en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken ‘Het veiligste station van Vlaanderen’.
Zie onder andere de tekst ‘Kunstproject ‘Reizen door tijd en ruimte’ aan en in het station van Sint-Truiden’ van 5 oktober 2011 op deze website.
Hiermee heeft ze een gedicht in de openbare ruimte, zoals ik beloofd had bij de voorstelling van haar eerste bundel.

 Kunst is u altijd een beetje blootgeven, maar dit geldt het meest voor beoefenaars van de poëzie en korte verhalen.
Zeker Carina schrijft recht uit het hart.
Het is verwoorden voor iedereen, die het lezen wil, wat haar diepste zielenroerselen zijn.

Herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens zijn in haar eigen stijl, liefdevol en eenvoudig weergegeven.
Sommige kleine dingen in het leven gaan voor velen onopgemerkt voorbij, nochtans maken deze het leven zo verrassend en rijk.
Carina weet met haar teksten sfeer te scheppen, vaak droevig, soms opgewekt, maar heel bijzonder.
Carina heeft een eigen kijk op het leven en de samenleving en dit komt duidelijk tot uiting in haar werken.

Ik schrijf ook veel, onder andere persteksten, voor tijdschriften, voor deze website, voorwoorden voor allerlei publicaties, etc., maar verhalen, laat staan gedichten, is niet aan mij besteed.
Ik ben in feite een beetje jaloers op personen, die dit kunnen.
Zij kunnen, al dan niet heel compact geschreven, zoals bij een gedicht en/of kortverhaal, veel meer afstand nemen van de dagelijkse realiteit door dingen van zich af te schrijven.

Poëzie blijft een sterk miskende kunstvorm.
Recente verkoopcijfers bevestigen dit nog.
In 2011 is de verkoop van poëzie in Vlaanderen gedaald met 22,6% tegenover 2010.
Op 5 jaar tijd is de omzet van de poëzieverkoop bijna gehalveerd.
Alarmerende cijfers: een dikke 20% minder verkoop van poëzie in print het afgelopen jaar en op 5jaar tijd ongeveer de helft minder omzet.
(www.knack.be woensdag 25 januari 2012)

Ik ben daarom blij dat ik als burgemeester zelf het initiatief genomen heb voor een aantal vormen van poëzie in de openbare ruimte - op kerkhoven, in het domein Speelhof, op het containerpark, via de preventiedienst, in de brandweerkazerne en op de brandweerwagens, in het stadspark, in en rond het station, etc. - en/of regelmatig actieve ondersteuning verleen aan projecten. Zo was er recent ‘Frit Nepal’.”
Zie de tekst ‘Frit Nepal’ van 1 februari 2012 op deze website.

Tegelijkertijd met de voorstelling van ‘Als ogen spreken konden’ is er de vernissage van de tentoonstelling van Louise Theuwkens.
‘Inleider van dienst’ Philip Martens heeft haar reeds uitgebreid voorgesteld.

De voorstelling van de vorige dichtbundel van Carina ‘Mijn leven is mij lief’ was eveneens gekoppeld aan een tentoonstelling.
Zie de tekst ‘2e dichtbundel van Carina Shahi ‘Mijn leven is mij lief’’ van 30 augustus 2011 op deze website.
Het wordt een mooie traditie.

En ditmaal, met Louise en Carina, gaat het over 2 goede vriendinnen en versterken ze elkaar. Of: wie het gedicht niet begrijpt, kan het schilderij bekijken of vice versa.
Ik wil beiden graag uitnodigen om binnen een tweetal maanden hetzelfde te doen rond het thema ‘Bloesems’ in het drukste toeristische seizoen in Haspengouw en Sint-Truiden, de bloesemperiode.
We vinden wel een geschikte locatie.

Carina en Louise, nog veel succes!”

Zie onder andere de teksten ‘Eerste gedichtenbundel Carina Shahi’ van 28 april 2011 en ‘2e dichtbundel van Carina Shahi ‘Mijn leven is mij lief’ van 30 augustus 2011 op deze website.