Politiepost in station Sint-Truiden?

“Wij zijn daar voor als VOORUIT”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Ik heb dat al eens voorgesteld tijdens een vergadering van de politieraad Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, maar het antwoord was negatief.

Tijdens het politiek debat in de deelgemeente Velm op dinsdag 27 augustus 2024 is het voorstel opnieuw ter sprake gekomen.(1)
Moesten wij als VOORUIT in de meerderheid geraken na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024, zullen wij pleiten om dat idee in de praktijk om te zetten.

Met alle technische en technologische middelen, die er momenteel bestaan, is het perfect mogelijk om vanop elke locatie te werken. En er is ruimte genoeg in het station om een geschikt kantoor te vinden.
De aanwezigheid van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken in het stationsgebouw zou een preventief effect hebben en het zou drempelverlagend werken voor wie iets wil melden en/of aangeven.

Voor ons als VOORUIT past dit in het plan van de lokale politie om opnieuw meer kortbij en onder de bevolking te zijn. Zo vinden wij dat de wijkinspecteurs evenzeer een soort ‘zitdagen’ zouden kunnen houden in buurten en wijken. Zoals bijvoorbeeld tijdens de buurtrestaurants van ‘Den Teluur’ op de diverse locaties.
Mits wat voorbereidend werk moet het mogelijk zijn om voldoende plaatsen en/of momenten te vinden dat de wijkinspecteur georganiseerd in haar/zijn buurt, dorp en/of wijk aanwezig kan zijn.
Nog teveel inwoners spreken mij aan dat ze hun wijkinspecteur niet kennen. Zulk project kan dat onder andere verbeteren.

De installatie van een politiepost in het station van Sint-Truiden is voor VOORUIT onderdeel van de integrale aanpak, die nodig is in de stationsomgeving. Integraal wil zeggen, zorgen dat het veilig is, maar ook de diverse sociale problemen, die zich daar voordoen, aanpakken.(2)
“Zacht als het kan, hard als het moet.”’
___