‘Klimaatarts’: allemaal goed en wel, maar…

De Vlaamse overheid heeft een vacature uitgeschreven voor een ‘klimaatarts’, die ons moet voorbereiden op de medische gevolgen van de klimaatverandering.(1)

“Een goede zaak”, zegt Ludwig Vandenhove. “Maar zou Vlaanderen toch ook niet beter eens beginnen met een echt doorgedreven klimaat- en klimaatadaptatiebeleid te voeren, zodat de gevolgen van de klimaatverandering beperkt zouden worden.
Voorkomen is beter dan genezen.

De vorige Vlaamse regering van N-VA, cd&v en Open Vld heeft echt weinig gerealiseerd op het vlak van klimaat.
Hopelijk komt daar verandering in met de nieuwe Vlaamse bewindsploeg, waar op dit ogenblik de onderhandelingen voor bezig zijn.
Een ambitieus Vlaams klimaatbeleid is meer dan ooit nodig.

Preventie en sensibilisering zijn daarbij belangrijk. Daarin kan zo een ‘klimaatarts’ een rol spelen.
Ik citeer uit de advertentie: “Als klimaatarts draag je bij aan het voorkomen en vroegtijdig opsporen van milieugezondheidsschade in Vlaanderen. Je kijkt met een medische blik naar klimaatbeleid en helpt preventiestrategieën te ontwikkelen om zowel gezondheidssystemen, als de algemene bevolking veerkrachtiger te maken tegen klimaatstressoren.”

Allemaal goed en wel zo een klimaatarts als zij/hij onderdeel is van een globaal en robuust klimaat- en klimaatadaptatiebeleid horizontaal over alle beleidsdomeinen heen.
Nieuwe Vlaamse regering: aan de slag!”

___