Stemrecht: iedereen moet er gebruik van maken

“Het blijkt dat slechts een fractie van de niet-Belgen - 5% voor niet-Europese Unie (EU) burgers en 9% voor EU-burgers - zich in Vlaanderen laat registreren om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober 2024.(1)
Voor de provincie Limburg gaat het over de volgende aantallen (cijfers zaterdag 13 juli 2024): 5,93% burgers van buiten de EU en 12,68% Europeanen.(2) 
Ontgoochelend, zeer lage cijfers”, zegt Ludwig Vandenhove.

Zich inschrijven kan nog tot uiterlijk 31 juli 2024 en niet-EU burgers moeten minimum vijf jaar ons land wonen.
 
“Spijtig dat het aantal geïnteresseerde buitenlandse kiezers zo laag ligt.

Ik hoop dat de Vlamingen meer interesse betonen om te gaan stemmen nu het niet meer verplicht is. Voor het eerst in de geschiedenis moeten Vlamingen immers niet meer gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen na de wijziging van het Vlaams kiesdecreet. Of stemrecht in plaats van opkomstplicht.
Een domme beslissing van de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld regering.  

 
Gemeenten staan als overheidsniveau het dichtst bij de burger.
Meer dan andere bestuursniveaus bepalen ze wat er dagelijks rondom ons gebeurt en dat geldt zowel voor ons Belgen en Vlamingen, als voor buitenlanders, die hier wonen.
Veiligheid, mobiliteit, verkeer, groenonderhoud, kwaliteit van de wegen, vrijetijdsbesteding, cultuur, sport, kinderopvang, etc.: kortom, één voor één thema’s, die iedereen nauw aan het hart liggen in de eigen buurt en/of omgeving.

Waarom maken deze niet-Belgen, die hier verblijven, geen gebruik van die mogelijkheid?
Is het desinteresse of is het onwetendheid?
Het is alleszins geen goede zaak: democratie betekent dat een zo groot mogelijk gedeelte van de bevolking gebruik maakt van de kans om te gaan stemmen.
Er moet naar de toekomst toe veel meer gesensibiliseerd worden om niet-Belgen naar de stembus te krijgen. Dus sensibilisering via alle mogelijke kanalen, via officiële weg en via de politieke partijen.
Wij doen dat alleszins met VOORUIT in Sint-Truiden.
 
Gaan stemmen is een essentieel element binnen de integratie.
Bezig zijn met wat er leeft binnen de lokale gemeenschap, is belangrijk voor allochtonen.
Maar op dat vlak is er blijkbaar nog veel werk aan de winkel.

En zeggen dat er grote politieke problemen geweest zijn bij de invoering van dat zogeheten migrantenstemrecht.
Ik kan erover meespreken, want ik was op dat ogenblik van de behandeling en de stemming voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden in de Senaat, waar het wetsvoorstel behandeld werd voor het naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers ging. Dat was zo afgesproken binnen de paarse regering Verhofstadt I.
Ik herinner mij nog levendig de avond- en zelfs de nachtvergaderingen.”
___