Smartphones op school of niet?

“De laatste tijd zijn er meer en meer Vlaamse scholen, die een beleid ontwikkelen rond het al dan niet bannen van smartphones in de klas”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Wat mij betreft, is dat een goede zaak.

In de media verschijnen regelmatig berichten over de negatieve impact van het overmatig gebruik van sociale media bij jongeren. Er zijn ook steeds meer wetenschappelijke bewijzen.
Ik citeer in dat laatste verband de Amerikaanse sociaal psycholoog Jonathan Haidt: “Mijn punt is dat de digitale omgeving, die ongeveer twaalf jaar geleden vorm kreeg jonge mensen ziek maakt en hun ontwikkeling naar volwassenheid blokkeert. We hebben een ingrijpende culturele correctie nodig, en wel nu.”(1)

Diverse Europese landen hebben al een dergelijk verbod ingevoerd.
In Frankrijk mogen leerlingen van lagere en middelbare scholen al sedert september 2018 hun toestel niet meer meenemen naar school.(2) 
In Nederland is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen sedert maandag 1 januari 2024.(3)

Waarom komt er geen initiatief in Vlaanderen?
Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de netten en met de scholen zelf, maar het wordt tijd dat de Vlaamse regering een kader zou uittekenen.

Zijn de huidige regeringsonderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering daartoe niet het ideale moment? Bovendien kunnen gemeenten de nodige initiatieven ter zake nemen.
De partijprogramma’s van de diverse politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen bieden daartoe mogelijkheden.

Of durven we in Vlaanderen nu echt niets meer verbieden in naam van ‘vrijheid, blijheid’?
We moeten de jeugd ‘beschermen’ tegen de opmars van de sociale media en vooral van het fake-news dat er steeds meer mee gepaard gaat.”  
___