Ronduit belachelijk

“De Vlaamse regering van N-VA, cd&v en Open Vld heeft de opkomstplicht voor de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen afgeschaft. Aftredend Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Lydia Peeters (Open Vld) start nu een campagne om de burgers te overhalen om toch te gaan stemmen”, zegt Ludwig Vandenhove.

Ik vind dat ronduit belachelijk, ik heb daar geen ander woord voor.

Het is nog belachelijker als je weet dat die afschaffing er precies is gekomen op aandringen van toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers en zijn Open Vld, ook de partij van Lydia Peeters. 
Begrijpen wie kan. Maar we weten al langer dat de liberalen de pedalen kwijt zijn, de parlementsverkiezingen van zondag 9 juni 2024 hebben dat bevestigd.

Er zijn zoveel mensen, die gestreden hebben voor het stemrecht, er zijn er zelfs, die ervoor gestorven zijn. En er zijn nog zoveel landen in de wereld, waarin er nog steeds geen democratisch stemrecht is. Toch heeft Vlaanderen de opkomstplicht afgeschaft. En nu wordt er geld in een campagne gestopt om de burgers te overhalen om te gaan stemmen.

Voor mij is het simpel: de nieuwe Vlaamse regering moet de opkomstplicht opnieuw invoeren.
Als VOORUIT hebben we dat ingebracht bij de Vlaamse formatiegesprekken.

---