Proficiat vzw Dierenvrienden Sint-Truiden

“De stad Lommel heeft na een objectieve selectieprocedure beslist om het dierenasiel in Lommel te laten uitbaten door de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.

Voor mij weer maar eens de bevestiging dat het dierenasiel van Sint-Truiden goed werk levert.
Proficiat aan de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden en een goede beslissing van de stad Lommel.

Ik ken de installaties in Lommel vrij goed, want ze zijn gerealiseerd met subsidies van de provincie Limburg toen ik Limburgs gedeputeerde van Dierenwelzijn was.
Ik heb de gebouwen indertijd officieel geopend.(1)

In de sector apprecieert zowat iedereen de werking van het Sint-Truidense dierenasiel.
Het wordt beschouwd als één van de best werkende in Vlaanderen.(2)

Toch krijgen de vzw Dierenvrienden in Sint-Truiden soms kritiek, omdat ze te streng zouden zijn bij het ter beschikking stellen van honden aan gezinnen en/of personen. Maar zij zijn gewoon niet te streng, zij proberen een maximale match te vinden tussen mens en dier op basis van een gedetailleerde vragenlijst en zo moet het in het kader van een goed dierenwelzijnsbeleid.
Het is begrijpelijk dat de betrokken gezinnen en/of personen dat niet zien zitten, omdat zij vaak de vergelijking maken met de professionele kwekers (‘broodfokkers’), die helemaal geen voorwaarden opleggen aan potentiële hondenbezitters.
De reden is duidelijk: die private bedrijven willen gewoon geld verdienen zonder zich altijd aan de regels te houden. Dus de Vlaamse overheid moet strengere voorwaarden opleggen aan die private sector en die doen werken zoals de goed draaiende dierenasielen. Want veel van die honden, die gekocht worden, komen al snel in asielen terecht, omdat het ‘verkeerde aankopen’ zijn waarbij er net geen match is tussen mens en dier.
Het is een beetje dweilen met de kraan open.

Ik wens de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden veel succes in Lommel.(3) En ik ben blij dat voorzitter Philip Zurinckx opnieuw kandidaat is voor VOORUIT bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.
Met Philip beschikken we over een bekwaam iemand rond dierenwelzijnsbeleid voor het geval VOORUIT opnieuw in de bestuursmeerderheid in Sint-Truiden zou geraken.
Een betere adviseur kan je niet hebben.”
___