Onder andere bomen kunnen mensen veel leren

“De toestand van ons klimaat verergert nog elke dag.
De vele regen van de voorbije maanden is daar de veruiterlijking van. En toch neemt het klimaatbewustzijn af bij de gemiddelde burger”, zegt Ludwig Vandenhove.

In feite een contradictorische situatie, maar het is de realiteit.
Enkele vaststellingen volstaan.
De klimaatmarsen van de schoolgaande jeugd van enkele jaren geleden zijn bijna vergeten.
Bij de parlementsverkiezingen van zondag 9 juni 2024 in België was het klimaat amper een thema, net zoals in de andere Europese landen, waar er recent verkiezingen geweest zijn. Sinds het verdwijnen van Frans Timmermans als bevoegd Europees commissaris en na de acties van de boeren is de klimaatproblematiek binnen de Europese Commissie ook ineens minder belangrijk geworden.

Alle overheden moeten zich dringend herpakken om de bevolking permanent te blijven sensibiliseren via kleine en grote ingrepen.
Klimaatbewustzijn is een constant gegeven, waarbij iedereen haar of zijn verantwoordelijkheid moet opnemen binnen de eigen beschikbare mogelijkheden.
De klimaatproblematiek is onderdeel van ons samenleven en zal niet/nooit meer voorbijgaan.

Een mooi voorbeeld van zulke kleinere actie, maar belangrijk qua sensibilisering, is Tree Tag, waarmee ik enkele dagen geleden kennisgemaakt heb
Bijzondere bomen worden voorzien van informatie op milieuvriendelijk ‘stonepaper’, die aangeeft hoe belangrijk de desbetreffende bomen zijn voor de samenleving. Er wordt onder andere aangeduid hoeveel zuurstof de boom levert, hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt, in welke mate regenwater wordt vastgehouden en welke de invloed is op de temperatuur.(1)(2) Dus een soort klimaatmeter voor bomen.

Als toenmalig bevoegd Limburgs gedeputeerde (2012-2018) heb ik dat idee vaak aangehaald in teksten of toespraken.
We zouden er moeten in slagen om bij zoveel mogelijk activiteiten te inventariseren en tastbaar en zichtbaar te maken welke de voor- of nadelige effecten zijn voor het klimaat.
Zulk initiatief ‘Tree Tag’ past daar perfect in.

Als VOORUIT Sint-Truiden zullen wij een aantal van deze ideeën opnemen in ons gemeentelijk verkiezingsprogramma, want een gemeente moet het goede voorbeeld geven aan de bevolking.”
___

Tags: