Moeten we politie in de natuur plaatsen?

“Neen, te gek voor woorden. Bovendien is er geen geld en geen personeel voor”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Nochtans zou je zeggen dat het wel nodig is als je hoort met hoeveel voorvallen -fysieke en verbale agressie- de boswachters van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) af te rekenen krijgen als ze burgers op hun plichten wijzen.(1)

Dan spreken we nog niet over de gebieden, die beheerd worden door de provincies, de gemeenten en/of de natuurorganisaties.
Hoeveel inbreuken zouden daar niet gebeuren?

Wellicht liggen die cijfers in dezelfde grootteorde of zelfs hoger, want daar is er meestal geen regelmatige controle, zoals boswachters doen op eigendommen van ANB.

De bevolking zou blij moeten zijn dat er steeds meer open ruimte met groen en bossen zijn en bijkomen.
Dat is goed voor het leefmilieu, voor het terugdringen van de klimaatproblematiek en voor het welbevinden en de volksgezondheid van iedereen. De periode van Covid19 heeft dit laatste meer dan ooit bevestigd.

Maar wat stellen we vast?
Het afgelopen jaar heeft om en bij de 75% van de ANB-boswachters te maken gehad met één of andere vorm van agressie: fysisch, psychisch, verbaal. Zij doen nochtans gewoon hun werk, de regels handhaven, zodat de natuur en de bossen er kwalitatief zo goed mogelijk blijven bijliggen.

Scheldpartijen, bekraste dienstvoertuigen, dreigtelefoons, duw- en trekwerk, etc.
Honden niet aan de leiband, afwijken van de paden, mountainbiken, fietsen, met moto’s rijden, ruiters, afwijkend en/of agressief gedrag tegenover andere bezoekers, etc.

Het gaat om een minderheid van om en bij de 10%, die zich niet aan de regels houdt, maar dat is teveel.
Zij kunnen heel wat natuur ‘vernietigen’.

Alle overheden moeten dat samen aanpakken, ‘handhaven’.

ANB met eigen personeel, gemeenten via preventie en sensibilisering en regelmatig gemeenschapswachten en/of vrijwilligers laten ‘opduiken’ in open gebied en natuurverenigingen met vrijwilligers, die de bezoekers moeten trachten bij te brengen meer respect te hebben voor de omgeving.
De lokale politie moet er niet structureel patrouilleren, maar politiecombi ‘s en/of wijkinspecteurs, die regelmatig eens passeren, kunnen sterk bijdragen bij tot een betere sociale controle. Ook het voorstel van de vzw Limburgs Landschap om bijzondere veldwachters in te schakelen in natuurgebieden ben ik erg genegen. En vrijwilligers moeten ‘bijgeschoold worden’ om te leren omgaan met conflictsituaties, zodat ze niet escaleren. Ik heb daartoe het initiatief genomen in 2016 als gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur met een opleiding op maat door de politieschool van de Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT).(2)
Spijtig dat dat geen structureel vervolg gekregen heeft.

Wij hebben als samenleving onze kostbare natuur nodig. 
Het is een maatschappelijke plicht om deze maximaal te beschermen via een integrale aanpak.”

___