Jaloers op geveltuinen in Nederland

“Nederland is voor mij nooit het gidsland geweest, zoals voor vele Vlamingen. Maar op hun geveltuinen in de centra van zelfs grotere steden ben ik een beetje jaloers”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 juli 2024 hebben Sonja en ik enkele dagen in Nederland -Leiden, Wassenaar en Delft – doorgebracht.
Natuurlijk heerst er een andere cultuur en is die niet dezelfde - soms gelukkig - als bij ons in Vlaanderen. Maar waar ik toch een beetje jaloers op ben, zijn die talrijke geveltuintjes tot zelfs in grotere steden toe.
Veel bloemen en groen in een centrum schept onmiddellijk een ander beeld. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit en voor het klimaat.

 

In 2012, net voordat wij met de toenmalige sp.a uit de bestuursmeerderheid in Sint-Truiden ‘gegooid zijn’, had toenmalig schepen Filip Moers plannen ontwikkeld om ook in Sint-Truiden met geveltuinen te starten.
Ik blijf dat een goed idee vinden en dat kost niet zoveel geld, net wat wij nodig hebben in Sint-Truiden.

De bevolking moet er uiteraard mee akkoord gaan, maar ik ben er echt van overtuigd dat er bij de talrijke buurt- en straatcomités, die we hebben, hiervoor voldoende interesse zal bestaan. 
Hier lijkt mij een perfecte samenwerking mogelijk tussen vrijwilligers en de stadsdiensten.

 

VOORUIT zal de idee van geveltuinen alvast opnieuw opnemen in het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.” 
___