Helden van het Verzet

“Op zondag 8 september 2024 was de vzw Helden van het Verzet te gast in Sint-Truiden in de Minderbroederskerk, Minderbroedersplein 5.
Ik was aanwezig op de activiteit”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII) pleegden 150 000 gewone mensen buitengewoon verzet tegen de nazistische bezetter.
Niet minder dan 15 000 onder hen gaven hun leven voor onze vrijheid.
Met de oprichting van vzw Helden van het Verzet willen we de moed en vastberadenheid van de vrouwen en mannen, die gestreden hebben voor vrijheid en gerechtigheid tijdens WOII eren.

“Ik citeer van de website van Helden van het Verzet.

De Minderbroederskerk in Sint-Truiden zat op een zondagmiddag bomvol, terwijl er nog heel wat andere activiteiten waren, zoals Open Monumentendag. De bevestiging dat het thema wel degelijk - gelukkig maar - leeft bij een gedeelte van de bevolking.
Er waren getuigenissen over personen, die tijdens de oorlog in het verzet stonden, onder andere door Yvan Lambrechts over zijn vader René en Patrick Mombaers over zijn vader Gaston, respectievelijk ex- en huidig voorzitter van het Eenheidsfront Vaderlandslievende Verenigingen van de stad Sint-Truiden (EFVVST).
Boeiend en interessant hoe deze mensen bereid waren hun leven op het spel te zetten voor onze vrijheid.

Nu de laatste overledenen van WOII zeldzaam worden, moeten we er alles aan doen om de herinneringen aan deze verschrikkelijke oorlog levendig te houden en daar zoveel mogelijk jongeren en kinderen bij te betrekken. Daarom ook is het goed dat er in heel wat gemeenten de bevrijding na 80 jaar geleden herdacht werd.
In Sint-Truiden was dit afgelopen vrijdag 6 september 2024 het geval met een konvooi van oude legervoertuigen, tanks, motors en een heus WOII re-enactment en met de aanwezigheid van heel wat schoolkinderen.
Goed dat het onderwijs daarmee bezig is, maar dat moet meer gebeuren dan die éne keer.
Laten ze het onderscheid tussen oorlog en vrede in het lager onderwijs maar wat vaker uitleggen, er kan niet jong genoeg mee begonnen worden.
Herinneringseducatie binnen en buiten het onderwijs is meer dan ooit noodzakelijk.

Het verzet moet daarbij veel meer aan bod komen.
Het verzetsverleden is in Vlaanderen decennialang veronachtzaamd.
Voormalige collaborateurs en hun partijgangers hebben in onze contreien anders dan elders in West-Europa lange tijd het beeld over het oorlogsverleden bepaald.(1)
Hierbij is een belangrijke taak weggelegd voor het Vlaamse beleidsniveau. Maar die blijft (voorlopig?) in gebreke.(2)

De gruwelijkheden van beide wereldoorlogen mogen nooit vergeten worden. Daarom blijven dit soort evenementen meer dan ooit nodig.
___