Derde petanquetoernooi Ludwig Vandenhove: plezant!

Op zaterdag 7 september 2024 is voor de derde opéénvolgende keer het petanquetoernooi Ludwig Vandenhove doorgegaan op de terreinen van petanqueclub ’t Klikske in Aalst (deelgemeente Sint-Truiden) en in een organisatie van petanqueclub Fenix.

De petanquesport blijft populair in Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.
Op de meeste terreinen, die toenmalig schepen van Sport Johnny Vangrieken en ik als burgemeester hebben laten aanleggen in Sint-Truiden wordt nog steeds actief petanque gespeeld. 

Deze volkssport bij uitstek is het ideale middel om mensen samen te brengen, ook in buurten en dorpen.
Ik ga nu al bij dertig jaar regelmatig naar de petanque kijken op diverse plaatsen in Limburg en Sint-Truiden en ik heb daar nog nooit ruzie gezien, laat staan vechtpartijen.
Hetzelfde geldt voor het alcoholgebruik of -misbruik.
Daar wordt een pintje gedronken, maar echt dronken toestanden heb ik daar nog niet meegemaakt. Ik begrijp bijgevolg de heisa niet om op officiële wedstrijden een alcoholverbod in te voeren.(1)
Dat ze maar eens in Frankrijk gaan kijken, van waar de traditie overgewaaid is naar België en Vlaanderen.
Daar wordt serieus pastis of iets anders gedronken: pastis hoort daar bij de petanque.

  

Als VOORUIT blijven wij betreuren dat door het stadsbestuur van cd&v-Open Vld in 2013, nadat wij als sp.a, nu VOORUIT uit het college van burgemeester en schepenen ‘gewipt zijn’, de petanquers zijn moeten verdwijnen uit de loods van de stad Sint-Truiden aan het stadswerkhuis in de Sint-Jorisstraat.
Ik blijf ervan overtuigd dat sommige Sint-Truidense politici zelf zijn gaan aankloppen bij de diensten van Omgeving Vlaanderen om te melden dat recreatie ruimtelijk niet mocht in die loods wegens zonevreemd.
De reden: sp.a was te populair bij de petanquers.
Kleinzielig en laag bij de grond! 
Voor mij geen probleem dat er handhaving is en dat er opgetreden wordt tegen overtredingen, maar dan moet dat overal en consequent gebeuren. Daar heb ik echter de voorbije twaalf jaar net weinig of niets van gemerkt.

Het was weer een sportieve en plezante bedoening in Aalst.

 

Bedankt aan de organisatie, aan alle vrijwillige medewerkers en aan alle deelnemers.

Op naar de vierde editie van het petanquetoernooi Ludwig Vandenhove in 2025.
Hopelijk kunnen we het dan tornooi burgemeester Ludwig Vandenhove noemen.”
___