Burgemeester Ludwig Vandenhove laat voetbalwedstrijd KSTVV - KRC Genk doorgaan!

“Ik zal mijn verantwoordelijkheid opnemen, ik hoop dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hetzelfde zal doen” zegt
Ludwig Vandenhove/> in de nasleep van de incidenten tijdens de voetbalwedstrijd KSTVV - Sporting Charleroi.


Veertien dagen geleden had burgemeester
Ludwig Vandenhove/> ermee gedreigd geen politiemensen te leveren voor KSTVV - KRC Genk als de KBVB niet zou optreden tegen het gedrag van Charleroi-manager Mogi Bayat.



{mosimage}

Foto: Guido Schalenbourg


In een antwoord op een brief van
Ludwig Vandenhove/> geeft Jean-Marie Philips, Chief Executive Officer (CEO) van de KBVB hem grotendeels gelijk in zijn analyse, maar gaat hij niet in op de suggestie dat ook in het geval van betrokkenheid van een verantwoordelijke van de KBVB of van een voetbalclub bij incidenten in de tribune niet alleen de voetbalwet van toepassing zou moeten zijn, maar dat ook de voetbalbond onmiddellijk zou moeten (kunnen) optreden.

“Het moet gedaan zijn dat de voetbalbond zich boven de realiteit kan plaatsen.
In andere gevallen verwacht de burger ook snel optreden van politie en gerecht, bij incidenten op het voetbal moet dat hetzelfde zijn”, aldus Ludwig Vandenhove.
In die zin vraagt burgemeester
Ludwig Vandenhove/> aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (en ook aan zijn opvolger zodra die bekend is) dat de voetbalcel van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken sneller uitspraak zou kunnen doen bij incidenten, maar vooral dat er overleg zou komen met de KBVB dat zij aanvullend op de mogelijkheden, die de voetbalwet voorziet, intern sancties zouden opleggen.
“Ik blijf het wraakroepend vinden dat in deze aangelegenheid de KBVB het geld ook weer laat voorgaan door in feite te kiezen voor de manager van een club in plaats van voor de stewards”, aldus
Ludwig Vandenhove/>.

Tijdens de wedstrijd KSTVV - KRC Genk zullen bijna 100 politiemensen ingezet worden, gaande van het commando, de verkeersregeling rond het stadion, de onthaalpolitie, de spotters en de ordehandhaving.
“Deze wedstrijd kan evenwel niet gespeeld worden indien er geen politie ingezet wordt om de orde te handhaven. Bovendien blijf ik als burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het stadion”, stelt Ludwig Vandenhove.

“Enerzijds is de voetbalwet niet sluitend wat de sancties of de gevolgen zijn indien ik weiger politie te leveren voor de wedstrijd KSTVV - KRC Genk, anderzijds wil ik als supporter niet het risico lopen dat KSTVV met forfaitcijfers zou verliezen, waarmee Jean-Marie Philips dreigt” geeft
Ludwig Vandenhove/> als argumenten aan om de wedstrijd toch te laten doorgaan.
“Als federaal volksvertegenwoordiger zal ik deze aangelegenheid trouwens zo snel mogelijk in het parlement ter sprake brengen met het oog op het eventueel verfijnen van de voetbalwet”, stelt Ludwig Vandenhove.

“De Belgische voetbalwet is goed, maar het blijft mijn fundamentele overtuiging dat ze zou moeten aangevuld worden met mogelijke grotere sportieve sancties, zoals puntenverlies en/of zware financiële boetes. Dit is immers het enige wat telt voor voetbalclubs en/of hun verantwoordelijken”, aldus
Ludwig Vandenhove/>.

Ludwig Vandenhove/> zal deze aangelegenheid ook aankaarten via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bij de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten (VBSG) en zo bij alle steden en gemeenten, die een eerste of tweede klasseclub hebben.