25% twijfelt om te gaan stemmen

“Nu de opkomstplicht is afgeschaft voor de gemeenteraadsverkiezingen, zou 1/4de van de bevolking overwegen om niet meer te gaan stemmen”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Indiville bij een representatieve groep van 1.000 Vlamingen.(1) 

Een spijtige zaak.
Nog meer, een domme beslissing van de vorige Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-regering in het algemeen en bevoegd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) in het bijzonder.

Er wordt van alle verkiezingen wel eens gezegd dat ze de belangrijkste zijn. Maar bij gemeenteraadsverkiezingen kan u mee bepalen wat er de komende zes jaar in uw stad, uw buurt of dorp gaat gebeuren.
Het gaat om zaken, die dichtbij komen: uw familie, uw vrienden, buren, hobby’s, veiligheid, omgeving en mobiliteit. Kortom, het gaat om u.

Bij de bevraging is eveneens getoetst in welke mate mensen ‘politieke interesse’ vertonen of ‘kennis van politiek’ hebben.
Personen, die zichzelf een hoge score toekennen, blijken meer geneigd naar de stembus te gaan dan zij, die een lagere score aangeven.
Voor mij nog maar eens de bevestiging dat de overheid, onder andere via het onderwijs, inspanningen zou moeten doen om de burger opnieuw meer overtuigd te maken van ons democratisch systeem en wegwijs te maken in hoe de politiek werkt.

Ik hoop dat we die 25% nog kunnen verminderen tegen zondag 13 oktober 2024.
Het is een beetje de wereld op zijn kop.
Vlaanderen schaft de opkomstplicht af en moet nu allerlei initiatieven nemen en geld uitgeven om de burgers te overtuigen te gaan stemmen.
Onvoorstelbaar!

Alleszins zullen mijn VOORUIT kandidaten en ikzelf in Sint-Truiden er alles aan doen om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen om te gaan stemmen en van hun democratisch recht gebruik te maken. En om natuurlijk voor VOORUIT te stemmen.”
___