‘Velm Spiegelt’ proficiat

“Elk jaar, sedert 2011, organiseert ‘Velm Spiegelt’ een aantal activiteiten op het Gemeenteplein in Velm in een spiegeltent.
Een mooi initiatief dat goed is voor het lokale dorpsleven”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Afgelopen weekend was het al volle bak.
Ik ben op zaterdagavond 24 augustus 2024 langs geweest. En de komende dagen en volgend weekend zijn er nog heel wat activiteiten, je kan ze vinden op de publieke facebook van ‘Velm Spiegelt’.

Op dinsdagavond 27 augustus 2024 was er een verkiezingsdebat met de lijsttrekkers of hun vervangers voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.
De tent zat goed vol.(1)

Proficiat aan de organisatoren, er zijn al zo weinig politieke debatten. Maar als ze dan ingericht worden, zoals nu in Velm, zijn de meeste aanwezigen supporters van de deelnemers in plaats van geïnteresseerde, objectieve burgers.
Sommige partijen trommelen echt op, net zoals voor lokale peilingen, zoals die van de nieuwswebsite ‘Sintruin Begot’.(2) 
VOORUIT doet dat voor alle duidelijkheid niet.

De minieme interesse vanwege de neutrale toeschouwer voor zulke debatten is enkel maar de bevestiging van de dalende aandacht van de burger in de politiek en in de democratie en van het groeiend belang van de sociale media.
Spijtig!

Debatteren, van mening verschillen, elkaar proberen te overtuigen, zijn precies kenmerken van een goede democratie.

Er werd een uur vrij sereen van gedachten gewisseld over waar het met de stad Sint-Truiden naartoe moet.
Thema’s, die aan bod kwamen, waren de lege stadskas, de situatie van DronePort, de mogelijkheid van een evenemententerrein op de voormalige vliegbasis van Brustem, de diverse schandalen, de veiligheid, onder andere in de stationsomgeving, de leegstand in het centrum en eventuele voorakkoorden.

Zoals altijd, hadden de afwezigen ook hier weer ongelijk.
Proficiat aan ‘Velm Spiegelt’ voor de organisatie.”
___