TikTok-app verbieden: een goede zaak, maar …

“Ik vind het een goede zaak dat diverse overheden de TikTok-app verbieden, ook zeker voor hun personeel (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“De reden: mogelijke spionage door China.

Maar in feite zou dit maar een begin moeten zijn van meer en algemenere acties tegen het gebruik van bepaalde apps of andere, gelijkaardige technologieën, die onze veiligheid en onze privacy bedreigen.

Dit heeft niets te maken met het aan banden leggen van de vrije meningsuiting of het ingrijpen in de privésfeer van iemand.
We geven niet voor niets veel geld uit aan een aantal overheidsinstanties, zoals de Veiligheid van de Staat (VSE) of de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV).
Zij moeten ons maximaal beschermen, samen met Defensie, tegen buitenlandse mogendheden.

In feite zouden de diverse overheden permanent moeten bezig zijn met deze problematiek door het scheppen van een algemeen kader, waarbij de bevolking gewaarschuwd wordt voor een aantal gevaren.
De burger staat veel te weinig stil met de bedreigingen, waarmee we allemaal geconfronteerd worden.
Er zouden veel meer bewustmakingscampagnes moeten rond georganiseerd worden bij alle leeftijdscategorieën, maar zeker bij kinderen en jongeren.
Ja, in sommige gevallen moeten burgers tegen zichzelf beschermd worden.

Drones, camera’s, apps, facebook, elektronisch betalen, cybercriminaliteit, hackers, etc.: bij zoveel dagelijkse activiteiten bestaat het gevaar dat individuele gegevens van ons ‘gepikt worden’ en misbruikt worden voor allerlei doeleinden. En vooral dat private firma’s enorm veel geld verdienen met onze gegevens en data zonder dat we het weten of beseffen.
Eén van de vele uitwassen van het kapitalistisch systeem.  

Het is positief dat de overheid nu Tiktok zo veel mogelijk aan banden probeert te leggen, maar daarmee mag het niet stoppen.
Een algemeen beleid is meer dan nodig.

Er zijn reeds een aantal Vlaamse gemeenten, waaronder vier Limburgse (Hamont-Achel, Hasselt, Lanaken en Tongeren), die TikTok verboden hebben op de werktelefoons. (2)
Waar wacht mijn eigen stad Sint-Truiden op?”