Drones: worden al die politici nu pas wakker?

“Ik ben echt verbaasd over de heftige reacties van een aantal collega’s politici over het eventueel gebruik van dronebeelden om overtredingen op het verbod om samen te komen -omwille van Corona-, vast te stellen” (1), zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

“Voor alle duidelijkheid: ik blijf in alle situaties een koele minnaar van het inschakelen van drones en/of camera’s omwille van de privacy, dus nu ook en zeker in het kader van Covid-19.

Nu ontdekken die collega’s blijkbaar ineens dat de privacy (vaak!) geschaad wordt bij het gebruik van drones. En niet enkel door politie- en/of officiële diensten.
Ik heb daar al van bij het begin voor gewaarschuwd, maar toen was het bijna prediken in de woestijn. Net alsof er nu ook maar enigszins controle is op al de drones in privaat bezit, die over huizen, tuinen, openbaar domein, etc. vliegen en ondertussen foto’s nemen en/of filmen.
Toen en in geen enkel globaal debat hoor(de) ik veel collega’s politici, maar omdat ze zich nu populair kunnen maken als er geen controles zouden zijn op samenkomsten tijdens de feestdagen, is voor sommigen ineens ‘het kot te klein’.

Het wordt tijd dat de bedreiging van onze privacy eerder algemeen en globaal bekeken worden en hoe die beter kan beschermd worden als gevolg van het toenemend gebruik van drones. Een globaal debat, een globale aanpak en transparant dus.
Hoeveel kinderen en jongeren zouden er nu weer een drone gekregen hebben voor Sinterklaas en/of krijgen voor Kerstmis?

Hetzelfde debat speelt zich af rond het gebruik van camera’s in het algemeen. Bij de totstandkoming van de oorspronkelijke camerawet, waar ik heel actief aan meegewerkt heb, is het eveneens nooit gekomen tot een globaal privacy debat.
Hier doet zich dezelfde tegenstelling en hetzelfde populisme voor van sommige collega’s politici: voor zoveel mogelijk veiligheidscamera’s, want dat ligt goed bij de bevolking, zeer genuanceerd over of zelfs tegen snelheidscamera’s, want de bevolking krijgt niet graag een zware boete.
Hoe inconsequent!