Handhaving kappen hoogstamboomgaarden blijft een probleem

Vlaanderen heeft een actieprogramma voor de hoogstamboomgaarden in Haspengouw en Voeren goedgekeurd. (1)

“Een goede zaak, ik heb er indertijd nog een aanzet toe gegeven als bevoegd Limburgs gedeputeerde en als voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV).”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Het is positief dat Vlaanderen een kader uittekent om nieuwe hoogstam aan te planten. Maar wat heeft dat voor zin als er ondertussen heel wat hoogstamboomboomgaarden gekapt worden?

Ik heb andermaal cijfers qua handhaving opgevraagd aan de Vlaamse ministers van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). En wat blijkt? Dat er nauwelijks handhaving is.
Er worden kapvergunningen afgeleverd -als ze al aangevraagd worden- en er komen niet altijd nieuwe bomen voor in de plaats -als er al de nodige controle en handhaving gebeurt.

Als het zo verder gaat, zal Haspengouw er op korte termijn heel anders uit zien, zonder veel hoogstamboomgaarden.
Slecht voor de biodiversiteit, voor het erfgoed en voor het toerisme.

Ik hoop dat de plannen, die Vlaanderen heeft om via artificiële intelligentie in te schakelen om te controleren of bomen al dan niet gekapt zijn, snel uitgerold worden. Dat systeem zou ook voor de hoogstamboomgaarden een zekere oplossing kunnen bieden. (2)

.

Ik zal blijven vechten voor het maximaal behoud van de huidige hoogstamboomgaarden.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van ministers Zuhal Demir en Mathias DIependaele.