Beheersovereenkomsten: goed voor landbouw en voor natuur
“De zogeheten beheersovereenkomsten krijgen een belangrijke rol toebedeeld voor het behoud en vooral de verbetering van de biodiversiteit in de landbouw.
Dat geldt zowel vanuit de Europese Unie (EU) via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), als vanuit de diverse lidstaten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Hoe staan de landbouwers daar zelf tegenover?
Om een beter zicht te krijgen op hoe landbouwers kijken naar deze beheersovereenkomsten en vooral hoe ze beter gemotiveerd kunnen worden om nog meer contracten af te sluiten, werden om en bij de 890 landbouwers en jagers ondervraagd uit vijf Europese regio’s, ook uit België en Vlaanderen.
Dat gebeurde via het Europese Partridge-project. (1)
Hoe zal Vlaanderen het beleid rond die beheersovereenkomsten eventueel bijsturen op basis van de resultaten van deze bevraging?
Ik ondervroeg Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) tijdens de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie van dinsdag 27 juni 2023.”
Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir. (2)
-
(1)’Flexibele en motiverende beheerovereenkomsten leiden tot meer resultaat’, Nieuwsbrief vzw Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT), www.vilt.be, maandag 5 juni 2023.
-
(2)Zie www.vlaamsparlement.be, Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie van dinsdag 27 juni 2023 in het Vlaams Parlement.
-
Zie onder andere ook ‘Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB): het vervolg’ van vrijdag 21 oktober 2022 op deze website.
- Foto: vilt.be.