Limburg in de bloemetjes

De 3 Limburgse Regionale Landschappen (RL-en) hebben voor de eerste maal een succesvolle samenaankoop van hoofdzakelijk lokale zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden over de gehele provincie Limburg georganiseerd.

Op diverse (openbare) plaatsen in Limburg zijn de resultaten merkbaar. Dit is onder andere het geval in Greenville in Houthalen-Helchteren (Centrum-Zuid 1111), waar de persvoorstelling doorging op woensdag 17 augustus 2016.

"Dit initiatief is een positief project voor de natuur om de biodiversiteit in Limburg te verhogen", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
"Er zijn 113 hectaren op een laagdrempelige manier extra natuur bijgekomen in Limburg door het inzaaien van deze zaadmengsels.
De recreant kan meegenieten van het kleurenpallet van de ingezaaide akkers.
Vorig jaar ging het om 71 hectaren, maar enkel in de gemeenten van de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen (vzw RLLK).
De zaadmensgels zijn samengesteld door de 3 RL 'en zijn vrij van pesticiden en afkomstig uit de Lage landen.

Voor mij is dit een mogelijkheid, die we moeten onderzoeken om meer openbare ruimten in Limburg alternatief in te richten.
Met het verbod om nog pesticiden te gebruiken op openbaar domein kunnen zulke bloemrijke stukken een mogelijke oplossing zijn.
Opnieuw spuiten met vergif is voor mij geen optie.
Samen met de inzet van moeilijk plaatsbare werklozen om het onkruid manueel en met een nieuw aantal technieken te verwijderen, kan zulk een project een alternatief bieden.
Natuurlijk zal ook de burger verder moeten gesensibiliseerd worden om 'te leren leven' met minder goed onderhouden openbaar groen'.
Wie dat gaat betalen?
Kost het de sociale zekerheid en de ziekteverzekering op termijn niet meer als burgers ziek worden van het overdreven gebruik van pesticiden?".

Hieronder vindt u het persbericht.

Samenaankoop zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weides een succes!

Voor het eerst bundelen de 3 regionale landschappen in Limburg de krachten en organiseerden ze samen een aankoop van zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden. Maar liefst 92 eigenaars en organisaties (zoals wildbeheereenheden, gemeenten, imkers, natuurverenigingen, scholen, landbouwers…) zaaiden samen 113 ha aan bloemenakkers in waardoor het Limburgse landschap nog aantrekkelijker wordt. In 2015 werd er enkel in de Lage Kempen 71 ha ingezaaid, waardoor deze gezamenlijke actie een succes te noemen is.

Het aanleggen van bloemenakkers oogt niet alleen mooi, ook de natuur vaart er wel bij. Dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Bijen en vlinders bijvoorbeeld vinden met moeite nog voldoende nectar en stuifmeel. Imkers, landbouwers en natuurbeheerders trekken daarom aan de alarmbel. Bijen, hommels en andere wilde bestuivers zijn van levensbelang voor onze voedselproductie en voor het behoud van de biodiversiteit. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen er voor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambes en framboos. Maar ook groenten zoals courgette, paprika en tomaat zouden verdwijnen zonder de bijen en hommels.

De bloemen en kruiden in de bloemenakkers trekken dan ook veel vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed kunnen doen aan stuifmeel en nectar. Vogels kunnen dan weer profiteren van het aanbod aan zaden en de insecten. De muizen die schuilen in de akker, zijn een traktatie voor roofvogels en de bloemenrijke velden vormen een broedplaats voor tal van soorten zoals de patrijs. Kleine zoogdieren en zelfs reeën kunnen hun kostje verzamelen in de akkers.

Een plus aan het zaadgoed verspreid via de regionale landschappen is dat de zaden in het mengsel niet behandeld zijn met chemicaliën tegen schimmels en ‘ongedierte’. Zo krijgen de bestuivers, die zich voeden met de nectar en stuifmeel van deze planten, maar ook de mens via de honing, het beste op hun bord. Het zaadmengsel van een bloemenakker is zo samengesteld dat achtereenvolgens verschillende soorten in bloei komen.

Gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove: “Dankzij de samenaankoop, georganiseerd door de 3 regionale landschappen, werd op een laagdrempelige manier 113 ha extra natuur gecreëerd in Limburg. Limburgse verenigingen en organisaties kochten aan een zeer gunstige prijs zaadgoed aan met de garantie dat het zaadgoed in de Lage Landen geoogst werd. Het inzaaien met zaadmengsels bewijst ook zijn nut voor gemeentebesturen: het vormt een ecologisch en goedkoop alternatief in de strijd tegen onkruid. Wandelaars en fietsers die de ingezaaide percelen passeren, kunnen nog de hele zomer en herfst genieten van de kleurrijke toets in het landschap”.

Ook volgend jaar wordt er een nieuwe samenaankoop georganiseerd.

 

Zie ook ‘Campagne ‘Limburg Pesticidenvrij’’ van 07-03-2016 op deze website.