Bestrijding reuzenbalsemien

“De bestrijding van exotische plantensoorten met een invasief karakter is een groot probleem”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “Dat geldt ook voor de reuzenbalsemien.”

Exoten zijn planten of dieren, die door de mens, bewust of onbewust, werden ingevoerd in België.
Zij hebben geen natuurlijke vijanden en zo ontwikkelen sommige soorten zich explosief. Daardoor verdringen ze vaak onze eigen, inheemse soorten en neemt de biodiversiteit af.
Invasieve exoten zijn, na habitatverlies en over exploitaties, wereldwijd de grootse bedreiging voor de biodiversiteit.

Op woensdag 9 september 2015 werd het project van de bestrijding van de reuzenbalsemien in Hechtel-Eksel en Peer overgedragen van de Watering De Dommelvallei, de vzw  Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK)  en de provincie Limburg aan Natuurpunt, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) (verantwoordelijk voor waterlopen 1ste categorie) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Het project kreeg ook steun van de Europese Gemeenschap via Leader.
Zij gaan het gebied stroomafwaarts aanpakken.
De Watering De Dommelvallei zal de nazorg blijven doen in de vallei van de Dommel en de Bollisenbeek (het gebied van de bovenloop van de Dommel en haar zijbeekjes (2de en 3de categorie) zijn zo goed als bestreden).

Er vond een terreinbezoek plaats in Peer, Molhemstraat.

“In feite wordt er vandaag ‘miserie’ overgedragen aan andere ‘bestrijders’”, zei Ludwig Vandenhove lachend.

“Dit project is het bewijs van een integraal waterbeheer en van een gecoördineerde aanpak, waarbij de taluds van De Dommel beschermd worden tegen erosie en verzakkingen en de Dommelvallei haar oorspronkelijke biodiversiteit terugkrijgt.
De verdringing van vele inheemse plantensoorten en de verstoring van de omliggende valleigebieden wordt gestopt.

Net zoals het integraal waterbeheer een continue opdracht is, zal de bestrijding van de reuzenbalsemien een blijvende inspanning vereisen.
Exoten kennen geen grenzen en zijn gemakkelijk te verwijderen als de populatie nog klein is.
Een goede samenwerking met de andere water- en terreinbeheerders is cruciaal voor het blijvend slagen van het project.

De provincie Limburg financierde dit project voor 78 000 euro tussen 2010 en 2015.

Het Wateragentschap Noord-West-Limburg (samen met de Watering De Dommelvallei) en het Wateragentschap Zuid-Limburg (samen met de Watering van Sint-Truiden) zijn voor mij DE voorbeelden hoe we in de toekomst gestructureerd de zaken in Limburg willen aanpakken.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Zie onder andere Reuzenbalsemien bedreigt inheemse flora in Noord-Limburg. www.tvl.be, 09-09-2015. Reuzenbalsemien in Dommel en zijlopen met succes bestreden. www.limburg-actueel.be, 09-09-2015. Radio 2 Limburg-journaal, 09-09-2015. Reuzenbalsemien succesvol bestreden. Het Laatste Nieuws, 10-09-2015, p. 19. Gecoördineerde bestrijding van reuzenbalsemien. www.internetgazet.be/peer, 09-09-2015.

Zie ook Strijd tegen invasieve woekerplanten van 10-06-2013 op deze website.

Tags: