Sociale economie en hoger onderwijs hand in hand

“Sociale economie en hoger onderwijs hand in hand: in de groen- en natuursector kan dat.”, zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Op vrijdag 19 april 2013 bracht gedeputeerde Ludwig Vandenhove een werkbezoek in Klein-Gelmen (Heers) waar werknemers van de sociale werkplaats De Winning samenwerkten met studenten van de afstudeerrichting Groenmanagement van de Hogeschool PXL.

Hieronder vindt u het persbericht.

Studenten hogeschool en groenarbeiders werken samen op de dag van de sociale economie

Vandaag functioneerden de studenten van het 2de jaar groenmanagement van de PHL (departement Bio) voor 1 dag als monitor voor groenarbeiders van het sociale economieproject vzw Groenwerk (De Winning) dat o.a. groenonderhoud en natuur- en bosbeheerswerken uitvoert.

Gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove is tevreden met deze sensibilisering van het hoger onderwijs naar de sociale economie toe. “Het is belangrijk dat studenten in contact komen met mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Mensen die het geluk en de mogelijkheid hebben om een hogere opleiding te volgen mogen niet vergeten dat dit niet voor iedereen is weggelegd. En voor elke job op elk niveau moet waardering zijn! Het is goed dat men de studenten kennis laat maken met de realiteit op het terrein.”

Voor Ludwig Vandenhove draait het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) maar om 1 ding: tewerkstelling. “Er moeten zoveel mogelijk jobs worden gecreëerd, zeker voor laaggeschoolden. Het opzet én het resultaat van het SALK moet nieuwe tewerkstelling zijn!”
Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Dat het groene imago voor Limburg belangrijk is, staat als een paal boven water. Diverse studies en lezingen over dit onderwerp tonen dit aan. Toeristen bijvoorbeeld zullen enkel blijven komen als het groen ook onderhouden wordt. “In het SALK moet dit vertaald worden in directe tewerkstelling, zeker ook in deze sector. Nieuwe structuren en instellingen creëren zijn uit den boze.
Ik pleit ervoor prioritair in te zetten op het onderhoud en het in stand houden van onze groene parels. Degelijke opleidingen zijn een eerste vereiste om in dit opzet te slagen.”

Gedeputeerde Vandenhove heeft concreet gesuggereerd om alle opleidingen van groenwerkers te laten organiseren door het Centrum Duurzaam Groen (CEDUGROEN). Dit heeft als voordeel dat alle expertise op dezelfde plaats gecentraliseerd en eenvormig doorgegeven wordt.
Natuurlijk is er samenwerking tussen alle partners noodzakelijk. VDAB heeft er al mee ingestemd om zelf geen groen-opleidingen meer te organiseren maar nauw samen te werken met het Centrum voor Duurzaam Groen.
Ook de gemeentebesturen zullen bij het CEDUGROEN terecht kunnen voor op maat gemaakte opleidingen. Immers elke streek, elke gemeente heeft zijn eigenheid en ook hierop moet het groenbeleid kunnen inspelen.”

Zie ook 'Studenten PHL draaien dag mee als monitor in sociaal economiebedrijf', Het Belang van Limburg (ed.Tongeren), 4 mei 2013, p.6; ‘Studenten dpt. PHL-Bio draaien mee in een sociaal economiebedrijf’ op www.phl.be.

Zie onder andere ‘Aandacht voor duurzaamheid, milieu en natuur in de verdere economische ontwikkeling van Limburg’ van 15 januari 2013 en 'Limburg, green & clean' van 30 januari 2013 op deze website.

 

 

Tags: